Julkaisija: ← Blogi

TULEVAISUUDEN JOHTAJAN PARAS ASE ON SUURI SYDÄN

Johtaja, koska olet viimeksi kysynyt: Kuinka voin olla avuksi? 

Nykypäivänä puhutaan paljon johtajuuden muutoksesta, mutta vähemmän olen kuullut puhetta siitä, miten se tapahtuu käytännössä. Tuntuu, että johtajuuden muutos on vähän samanlainen ilmiö kuin innostus parempaan elämään vuodenvaihteessa, muutos joka unohtuu rutiinien puutteessa ja sen vuoksi, että ympärillä olevat rakenteet ja ihmiset pysyvät ennallaan. Systeemin on muututtava kokonaisuudessaan, kaikkien osapuolten on oltava samassa veneessä ja kestettävä muutoksen epämukavuus.

Miten yksittäinen johtaja sitten voi muuttua johtajana ja saada samalla muut mukaan samaan suuntaan? Itse uskon siihen, että kun toimii sydämestään, omien arvojensa mukaisesti ja uskaltaa rohkeasti haastaa vanhat toimintamallit, herättää muissa saman palon ja muutokseen kuuluvat kivut ja notkahdukset eivät enää pysäytä vauhtia, korkeintaan hidastavat. Tämä vaatii rohkeutta, oman itsensä laittamista likoon, näkyväksi tulemista ja uskallusta haastaa omia rajojaan. Erityisen tärkeää on osata vastata kysymykseen miksi?, sillä turnausväsymyksen ja vaikeiden päätösten edessä täytyy voida turvata arvoihin sekä muutoksen merkitykseen, isompaan kuvaan.

En malta olla ottamatta tässä kohtaa esille Netflixin New Amsterdam -sarjaa. Se on onnistunut koukuttamaan minut tänä kesänä, toki taidokkaan tarinankerronnan ja laajan tunneskaalan vuoksi, mutta erityisesti siksi, että sarja tarjoaa loistavia oppeja johtajuudesta. Jos et halua kuluttaa aikaasi ruudun ääressä, tiivistän tässä sarjasta poimimani opit arvojohtajuudesta. Johtajuudesta, joka ei jätä kylmäksi ja saa jokaisen tekemään mitä tahansa joukkueen ja asiakkaan parhaaksi.

Ensimmäinen kysymys on aina: Kuinka voin olla avuksi?

Johtajan ensisijainen tehtävä on mahdollistaa joukkueensa onnistuminen ja luottaa siihen, että he tietävät, mitä tarvitsevat onnistuakseen. Jos saat vakuuttavan vastauksen tähän kysymykseen, varmista, että pyydetty apu saadaan. Luota avun pyytäjän arviointikykyyn.

Heittäydy työhösi täysillä.

Tutustu ihan ensimmäisenä itseesi ja omiin arvoihin: kuka sinä olet ja miksi rakastat työtäsi? Mitkä ovat arvosi, joihin tukeutua ja kuka on asiakkaasi, jota varten olette organisaationa olemassa?

Siinä vaiheessa, kun olet itse etulinjassa hädän hetkellä, sukellat syvään päätyyn epävarmuuden edessä ja esität väsymättä kysymyksiä, kun haluat oikeasti ymmärtää, voit ajatella olevasi hyvässä vauhdissa oikean arvojohtajuuden kanssa.

Ihmeet alkavat tapahtua siinä vaiheessa, kun huomaat joukkueesi ottavan sinusta mallia.

Ota vastuu. Aina.

Johtajana sinulla on vastuu jakaa vastuuta, mutta myös ottaa vastuu, jos joku menee pieleen. Sinä olet joukkueesi valinnut ja jokainen epäonnistuminen on mahdollisuus tehdä asiat paremmin. Kun kyse on asiakkaan eduista, ole tinkimätön siinä, että keino tehdä asiat jatkossa paremmin löytyy.

Lopeta paskan jauhaminen.

Sinun tehtäväsi on olla umpirehellinen, täydellisen läpinäkyvä ja autenttinen. Poliittiset pelit ja osaoptimointi vievät fokuksen pois asiakkaasta, etkä ehdi olla etulinjassa tekemässä päätöksiä, jotka pelastavat parhaimmillaan ihmishenkiä.

Uskalla astua ovesta ulos.

Todellisuus ei ole sinun kuplassa, vaan sen ulkopuolella. Astu ovesta ulos ja tutustu ympäristöösi. Tee yhteistyötä ja uusia innovaatioita asiakkaan eduksi niiden kanssa, jotka ovat asiakkaan lähellä jo valmiiksi.

Johtajan suurin ase on tässä tarinassa sydän ja sarjaa seuranneet löytävät varmasti paljon muutakin, mitä voimme siitä oppia. Lopulta suurikin johtaja on vain yksi pieni osa suurempaa kokonaisuutta, ekosysteemiä ja elämän kiertokulkua. Suurella sydämellä johtaja voi kuitenkin jättää oman jälkensä tähän maailmaan, yhdessä joukkueensa kanssa.

Johtaminen tapahtuu yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa henkilöstön, asiakkaiden, omistajien, sijoittajien ja sidosryhmien kanssa – mahdollistaen luottamuksen syntymisen ja yhdessä menestymisen. Autamme organisaatioita rakentamaan uudella tavalla tuloksellista, vastuullista ja kestävää liiketoimintaa yhdessä koko ekosysteemin kanssa. Meille osallistava strategiatyö, uuden ajan johtaminen ja yhteisöllinen työhyvinvointi ovat kulmakiviä innostavan yhteistyökulttuurin rakentamisessa.

KAIPAATKO SPARRAUSTA JOHTAMISTAITOIHISI?

Itsen johtaminen ei ole egotrippi. Itsen johtaminen on vastuun ottamista – sekä itsestä että omista yhteisöistä.

Systeeminen itsensä johtamisen kytkeytyy yksilön vastuunottamiseen, johtamiseen ja organisoitumiseen tuottavalla ja työyhteisön toimintaa tukevalla tavalla.

Tutustu palveluumme TÄSTÄ.