Julkaisija: ← Blogi

Kaikkien strategioiden äiti

Hyvä strategia perustuu liiketoimintaympäristön laaja-alaiseen ymmärtämiseen. Nykytilaa tärkeämpi kiinnostuksen kohde on muutoksen suunta ja vauhti. Rationaalinen ymmärtäminen ei riitä, vaan täytyy tuntea ja aavistaa se, mikä on järjeltä piilossa.

Katse liiketoimintaympäristöön: Bulletin of the Atomic Scientists -artikkelin havainnollistuksen mukaan lämpenevän ilmakehän veteen luovuttama lämpövaikutus vastaa viiden Hiroshiman atomipommin räjäyttämistä vedessä – joka sekunti. 

Kaikki jäävuoret sulavat

Jäävuorimetafora on meille kaikille tuttu. Suurin osa jäävuoresta on veden alla, näkymättömissä. Vain sukeltamalla kylmään veteen voi havainnoida, mitä suurimmalle osalle jäävuoresta kuuluu. Jos arjen kiire oman jäävuoren huipulla vie kaiken energiamme, emme ehdi havainnoida organisaation syvempää sykettä ja ympäristön heikkoja signaaleja.

Myös Kotterin sanoittama “sense of urgency” kuuluu strategiatyöskentelyn avainsanastoon: muutos tarvitsee ajankohtaisuuden ja kiireen tunnetta lähteäkseen liikkeelle. Jotkut ovat sitä mieltä, ettei ilmastotoimilla ole kiirettä. Toiset pelkäävät, että olemme jo myöhässä. Uskon molempien ääripäiden olevan väärässä.

Arjen kiireiden keskellä jatkamme huomaamattamme samaa rataa, käynnistämme joka aamu saman ohjelman ja luulemme kaiken olevan hyvin. U-teorian luoja Otto Scharmer käyttää tästä ilmiöstä verbiä “downloading”. Scharmer kehottaa meitä  avaamaan mielemme, sydämemme ja tahtomme, ja kuuntelemaan itseämme, toisiamme ja tulevaisuutta. Meidän on kuunneltava, pysähdyttävä ja toimittava syvemmän tietämisen lähteestä käsin. Meidän on toki opittava menneisyydestä, mutta vielä tärkeämpää on oppia tulevaisuudesta, korkeimman kehityspotentiaalimme näkökulmasta.

Bloomberg Green -artikkelissa miljardööri ja sijoitusguru Jeremy Grantham sanoo, että kaikki kiihtyy ilmastokamppailun johdosta. Ilmeisesti hän on entinen miljardööri, koska on lahjoittanut lähes koko omaisuutensa ilmastokriisin vastaiseen työhön. Rahakin sulaa ja alkaa virrata uusiin suuntiin, mikä on loistava uutinen.

Kaikki jäävuoret sulavat, ei vain se jäävuori, jonka huipulla organisaatiosi näkyvä toiminta on. Myös kilpailijoiden ja asiakkaittesi jäävuoret sulavat. Erilliset jäävuoret sulavat mereen ja tulevat yhdeksi. Se mikä oli piilossa, tulee näkyviin: uuden ajan strategisessa ajattelussa kannattaa avautua verkostoille ja etsiä yhä avoimempaa yhteiskehittelyn dialogia. On tullut aika avata ajattelu, sydämet ja strategiat.

Kaikki egot sulavat

Grantham mainitsee toisenkin hyvän uutisen – myös tekniset innovaatiot kiihtyvät. Tekniset innovaatiot eivät kuitenkaan yksin riitä, vaan tarvitsemme myös henkistä käännettä. Grantham ihmettelee kapitalismin ristiriitaisuutta.  Viikonloppuna olemme epäitsekkäitä perheemme jäseniä, rakastamme lapsiamme ja katsomme sunnuntailounaalla kauas lastenlastemme tulevaisuuteen, mutta työviikon aikana me iskemme lujaa lyhyen aikavälin voittojen maksimointiin, sääliä tuntematta ja seurauksista välittämättä.

Tämä ei voi jatkua. Kollektiivinen tietoisuuden muutos on mahdollinen vain, jos systeemi oppii näkemään itsensä. Meidän on siis pysähdyttävä katsomaan itseämme ja toimintaamme tällä maapallolla. 

Tässä ajassa tarvitsemme siirtymän egosysteemin tietoisuudesta ekosysteemin tietoisuuteen. Egosysteemin ajattelu  eristää ihmisen muista lajeista ja elämästä maapallolla, näemme itsemme maapallon kuluttajina, ilman rajoituksia. Ekosysteemin ajattelu tekee ihmisestä yhden lajin muiden joukossa, jolla on sama evoluution sanelema kohtalo kuin kaikella elämällä – Darwinin sanoin kyse on sopeutumiskykyisimpien lajien eloonjäämisestä.. Se on kvanttihyppy itsenäisyydestä keskinäisriippuvuuden maailmaan.

Guardian haastatteli Christiana Figueresia, YK:n 2015 Pariisin ilmastokokouksen johtajaa. Hänen mukaansa ilmastonmuutos ratkaistaan tällä vuosikymmenellä ja meidän toimestamme. Nyt ei ole synkkyyden eikä antautumisen aika, vaan toiminnan ja toivon.

Miten organisaatiosi osallistuu ilmastokriisin ratkaisuun?

Kaikkien strategioiden äitikysymys on: “Miten organisaatiosi osallistuu ilmastokriisin ratkaisuun?”. Voitte omassa johtoryhmässänne valita minkä tahansa vastauksen, kunhan teette sen tietoisesti. Markkinat kyllä huomaavat päätöksenne. Äitikysymyksen vastaus osoittaa merkityksen ja suunnan muulle strategiatyöllenne, sillä edelleen on ratkaistava kaikki perinteiset strategiset valinnat.

Nykyisen liiketoimintaympäristön sulaessa joudumme pian uimasille kilpailijoidemme ja asiakkaidemme kanssa. Se voi olla hyvä tapa tutustua ja luoda uudenlaisia verkostoja, löytää johtajuutta ja yhdessäohjautumista jokaisesta. Ehkä opimme ymmärtämään työn ja elämän aivan uudella tavalla ja opimme oppimaan ketterämmin sekä voimaan yhdessä paremmin.

Ehkä ihmiskunnan kattava luova yhteistyö on ainoa tapa jäädä henkiin, mutta voi siinä olla mahtavia taloudellisen kasvun mahdollisuuksia myös – kunhan se on hiilineutraalia kasvua.

Voi myös olla, että uusi aika on hitaampi, myötätuntoisempi ja kohtuullisempi. Ehkä löytyy enemmän tilaa olla Ihminen. Olen oikeastaan aika utelias. Mitä tahansa voi tapahtua. Ainoa varma neuvo minkä uskallan antaa: älkää enää puhaltako yhteen hiileen. Vedessä tavataan.

Tule vaikuttumaan aiheesta webinaariimme

Olemme isojen muutosten äärellä, joita ei ratkaista kerralla. Tärkeintä ei ole, mistä suunnasta asiaa lähestyy, vaan keskeisintä on ensimmäisen askeleen ottaminen.

Tule kuulemaan lisää palveluistamme ja asiantuntijoidemme ajatuksia digitaalisen yhteistyökulttuurin johtamisesta ja johtoryhmätyöstä.

Ilmoittaudu mukaan Uuden ajan johtaminen ja johtoryhmätyö -webinaarimme to 22.10 klo 8.15. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät TÄÄLTÄ.

Lue lisää: Strategia

Ota yhteyttä

Lue myös