Julkaisija: ← Blogi

Millaiseen tulevaisuuteen haluat työlläsi johtaa? 

Työelämä käy läpi valtavaa muutosta. Vanhat työnteon tavat ovat jäämässä historiaan ja olemme uusien ja mullistavien asioiden äärellä. Jokainen johtaja kertoo toiminnallaan tarinaa, jolla on merkitys. Sanat luovat organisaation todellisuutta ja tarinat tulevaisuutta. Merkitys syntyy organisaatioissa, ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Tämän tiedostamalla, johtaja voi luoda merkityksellisen muutostarinan, joka rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Meillä ihmisillä ei ole tapana pohtia päivittäin, mitkä ovat työmme vaikutukset tulevaisuudessa. Tätä ei tainnut myöskään miettiä dynamiitin keksiä Alfred Nobel kunnes eräänä aamuna oli vetää aamukahvit väärään kurkkuun lukiessaan lehdestä oman muistokirjoituksensa otsikolla ”Kuoleman kauppias on kuollut”. Kuoleman kauppiaana Nobel ei halunnut tulla muistetuksi, ja loppu onkin historiaa: tänä päivänä liitämme hänen nimensä maailmankuuluun rauhanpalkintoon.

Vaikka me kaikki emme ole Alfred Nobeleita, eikä nimeämme tulla hänen laillaan muistamaan, on jokaisen meidän työllä vaikutus tähän maailmaan. Erityisen paljon maailmaan vaikuttavat johtajat. Johdat sitten itseäsi, tiimiäsi tai vaikka kokonaista konsernia, on hyvä välillä pysähtyä miettimään, mistä haluat, että työsi muistetaan. Millaisen muutostarinan haluat luoda tähän maailmaan?

Työelämän uusi aika

Jatkuvasti muovautuvassa maailmassa on mahdotonta tähyillä pitkälle tulevaisuuteen, mutta on mielenkiintoista pohtia, miten tämä aika tullaan tulevaisuudessa kuvaamaan historiankirjoihin, olettaen, että selviämme yhdessäohjautuen tästä ilmastokriisistä ja täällä kirjoitetaan historiaa vielä sadan vuoden päästäkin.

Saattaa olla, että tulevaisuuden historiankirjoissa tämä ajanjakso nähdään uutena ”uutena aikana”, jolloin maantieteellisten mantereiden sijaan valtasimme uusia digitaalisia mantereita, uskonpuhdistuksen sijaan heräsi “kapitalisminpuhdistus” ja kirjapainon sijaan keksimme tekoälyn. Ehkä silloin muistellaan, kuinka synnytimme inhimillisen renesanssin, kun tekoäly vapautti ihmiset käyttämään luovuuttaan ja tunneälyään ennen näkemättömillä tavoilla.

Sadan vuoden päästä muistetaan varmasti vielä tämä työelämän uuden ajan alku, kun työ vapautui kellokorteista ja toimistoista, alkoi elää mökeillä, kahviloissa ja digitaalisissa avaruuksissa ihmisten välisisessä vuorovaikutuksessa. Aikana jolloin osaamista tärkeämmäksi tuli oppiminen, tietämistä tärkeämmäksi tiedostaminen ja nopeutta tärkeämmäksi hidastaminen oikeassa kohdassa. Silloin muistetaan myös, kuinka johtajuus alkoi tällöin muuttua koneistojen hallitsemisesta yhä enemmän ihmisten välisten verkostojen ja vuorovaikutuksen virittämiseksi.

Sanat luovat todellisuutta, tarinat tulevaisuutta

Vaikka emme voi nähdä kovin pitkälle tulevaisuuteen, voimme vaikuttaa siihen, mistä meidän työmme tullaan muistamaan. Sanotaan, että sanat luovat todellisuutta. Minä uskon, että tarinat luovat tulevaisuutta.

Kuten Walt Disney on todennut, jokainen johtaja kertoo tarinaa siitä, mitä hän arvostaa. Jokainen johtaja kertoo sanoillaan ja toiminnallaan myös tarinaa siitä, miten hän näkee maailmaa, tulkitsee mennyttä ja näkee mahdolliseksi tulevaisuudessa. Hän kertoo tätä tarinaa tiedostaen tai tiedostamattaan. Tiedostamalla tämän hän voi avata mahdollisuuksien maailman.

Se, millaista tarinaa johtaja kertoo, löytää tulkintansa ja merkityksensä ihmisyhteisössä, organisaatiossa, jossa hän vaikuttaa. Merkitys syntyy ja välittyy vuorovaikutuksessa. Se kuljeskelee työpaikan käytävillä, on mukana kahvipöytäkeskusteluissa, hyppii chattien kommenteissa ja ryömii raporttien rivien väleissä. Se liikkuu asiakkaiden huulilla ja verkostojen kädenpuristuksissa. Siksi johtajan on hyvä välillä pysähtyä herkällä korvalla kuulemaan, mitä käytävillä kerrotaan. Koettu organisaatio on vaikuttavampi kuin sen virallinen kuori.

Uuteen aikaan johtaminen on muutostarinan luomista

Nobel tuskin oli ymmärtänyt, että hänen työnsä dynamiitin keksijänä tultaisiin muistamaan kuoleman kauppaamisena. Samoin monet johtajat ajattelevat tekevänsä työtään hyvin ja oikein, mutta kokemukset ja tulkinnat työyhteisössä ovat toisenlaiset. Uuteen aikaan johtamisen sijaan heidät saatetaan nähdä uuden ajan esteenä. Näiden kokemusten kohtaaminen, kuuleminen ja ymmärtäminen ei ole helppoa, mutta se avaa mahdollisuuden uuden oppimiselle, muutostarinan luomiselle. Tällaisena kertomani tarina nyt nähdään, mistä haluan sen tulevaisuudessa muistettavan?

Tämän uuden ajan kynnyksellä maailma muuttuu ja niin tulee muuttua myös johtajuuden. Huomion tulee siirtyä rakenteiden ylläpitämisestä ihmissuhteiden ylläpitämiseen, voiton tavoittelusta arvojen mukaan toimimiseen. Johtaja ei voi ennakoida kaikkea jatkuvasti muovautuvassa, moniulotteisessa maailmassa, mutta hän voi suunnistaa kohti unelmiensa tulevaisuutta luomalla työstään merkityksellisen muutostarinan.

 

Lue lisää: Johtaminen

Lue myös