Julkaisija: ← Blogi

Hyvin suunniteltu on puoliksi pilattu

 ”Kesän aikana pitää ainakin saada aitta kesämökin pihalle. Varasto kaipaa täyden läpikäymisen. Nuo älyttömän korkealla olevat ikkunat pitäisi myös pestä. Toisaalta vastahan ne Santran lakkiaisiin neljä vuotta sitten pestiin….”

Omassani ja varmaan monen muunkin mielessä mielessä on tähän aikaan vuodesta siirtyminen työmoodista lomamoodiin. Mietin, että mikä tulokulma olisi systeemisessä lähestymistavassa sellainen, joka palvelisi tuota siirtymää. Mieleen tuli nyt jo edesmenneen John Shotterin vaikuttavat sanojen kääntelyt, jotka avaavat aina uusia näkökulmia.

Johnin lempiteemoja oli suunnittelun vaihtaminen valmistautumiseksi. Suunnittelu on monesti mukavaa, mutta suunnittelun kääntöpuolella on aina suunnitelmien toteuttaminen. Maailma ei kuitenkaan aina tarjoa niitä asioita helpoimmin eteesi, joita olet suunnitellut. Tästä seuraa pettymyksiä, jotka eivät aina johdu siitä, että elämä ei tarjoaisi jotakin mukavaa, vaan siitä, että asiat eivät menneet suunnitelmien mukaan. Samalla, kun katse on suunnitellussa, voi jäädä huomaamatta mielenkiintoisia mahdollisuuksia, jotka siinä ympärillä odottavat ottajaa. Suunnittelu kaventaa näkökenttäämme.

Valmistautumisessa on kyse siitä, että ollaan avoimia erilaisille mahdollisuuksille, eikä lyödä lopputulosta ja päämäärää lukkoon heti ensimmäisenä. Valmistautuminen on kyky tarvittaessa tarttua hetkeen. Valmistautumisessa ei suunnitella, miten seuraavaksi edetään, vaan pohditaan, mitä resursseja minulla on ajallisesti, taloudellisesti, seurallisesti tai vaikkapa fasiliteettien puolesta käytössäni. Valmistautumisessa lähdetään siitä, miten pystyn omalta osaltani hyödyntämään ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia otollisemmin.

Toivotan sinulle hienoa kesälomaa – enemmän tai vähemmän suunniteltua. Toivottavasti se silti sisältää mukavia yllätyksiä!

–OP

 

Jos haluat olla onnellinen tunnin, ota päiväunet. Jos haluat olla onnellinen päivän, mene kalaan. Jos haluat olla onnellinen vuoden, peri omaisuutta. Jos haluat olla onnellinen koko loppu elämäsi, auta muita.
– Kiinalainen sananlasku

Ota yhteyttä