Julkaisija: ← Blogi

Itseohjautuvuus on ihmisyyttä: näin onnistut itsen johtajana

Itsen johtaminen on jatkuvaa toimintaa, jonka vaikutukset yltävät kaikille elämän osa-alueille. Lukiessani Dan Pinkin kirjaa To Sell is Human havahduin, miten hyvin kirjan myyntineuvoja voi soveltaa myös itsen johtamisen näkökulmasta. Pinkin mukaan myyminen on ihmisten liikuttamista, vaikuttamista ja vuorovaikutusta. Ostaminen on puolestaan vaikuttumista, liikkeeseen liittymistä ja yhdessä luomisen riemua. Työelämä on jatkuvaa tasapainottelua liikuttamisen ja liikuttumisen välillä ja itsen johtaminen on oiva apu tämän balanssin löytämiseen.

Pink tarjoaa meille 3+3 vinkkiä: 3 tapaa olla, jos haluaa liikuttua, sekä 3 neuvoa, jos haluaa liikuttaa muita. Itsen johtamisesta inspiroituneena katson näitä neuvoja itseohjautuvuuden näkökulmasta.

Taitava itsen johtaja haluaa liikuttua

1. Anna luontaisen, inhimillisen lämmön tehdä tehtävänsä

Ole nöyrä ja kuuntele koko olemuksellasi, äläkä vain odota omaa vuoroasi. Ota vastaan kaikki, mitä kuulet sellaisenaan ja arvosta kuulemaasi. Yritä asettua toisen aaltopituudelle, ymmärrä hänen näkökulmansa ja aisti, mitä hän ajattelee ja tuntee. Synkronoidu toisen eleisiin, rytmiin ja puhetapaan. Taitava itsen johtaja on kameleontti, joka haluaa ymmärtää toista ja nähdä asian muiden näkökulmasta.

2. Ole hilpeä elämän aalloilla pomppiva korkki

Ihmisiä liikutettaessa täytyy olla tilaa ja vaihtoehtoja, mihin suuntaan liikkua. Tarvitaan nostetaitoja, joita voisi myös kutsua itsen ja muiden innostamisosaamisiksi. Positiiviset tunteet avaavat uusia mahdollisuuksia, kun taas negatiiviset kaventavat näkökulmaa ja valinnanvaraa.

Itsen johtajan pitää oppia kellumaan hylkäämisten meressä, sillä torjutuksi tulemista ei ole syytä pelätä. Ole sinnikäs ja nauti liikuttamisen kepeydestä.

3. Kuuntele, ihmettele, resonoi rauhaa ja kirkasta suuntaa

Työ ei enää ole asiakkaan, esimiehen tai kollegan ongelmien ratkaisemista, vaan avun tarjoamista. Muiden auttamista löytämään todellinen ongelma tai läpimurtomahdollisuus. Hae kokonaisetua aina uskollisesti ja luovasti. Kyse on olennaisen seulomisesta, tilanteen selkeästä näkemisestä.

Itsen johtajan avaintaito ei ole vastaaminen tai väittäminen, vaan kysyminen ja nöyrä ihmettely. Ei tiedon hakeminen, vaan liian tiedon suodattaminen.

Mikä on sinun tapasi olla ketterävaistoinen kameleontti, pomppiva korkki ja rauhaa resonoiva selkeyttäjä?

Itsen johtaja tukee yhdessäohjautuvuutta

1. Kristallisoi keskusteluja, löydä asian ydin ja ilmaise se kirkkaasti

Seilaamme kaikki jatkuvasti tietotulvan tungettelevilla aalloilla. Jos haluaa tulla huomatuksi, on opittava tiivistämään sanomansa ja erottumaan joukosta. Pink suosittelee meille kristallisointikeinoksi esimerkiksi asioiden esittämistä Pixarin elokuvien rakenteen avulla.

Esimerkki Pixar-rakenteesta, vapaasti Pinkiä mukaillen:

Olipa kerran työnsä kiireisyyteen ja pirstaloitumiseen tuskastunut Jaakko. Joka päivä hän huomasi tehneensä jotain aivan muuta kuin oli suunnitellut. Lounas jäi syömättä, illalla jäi kuntoilematta ja yöllä nukkumatta. Ajatus ei pysynyt kasassa, työpäivät tuntuivat sekavilta ja minkään uuden oppiminen vaikutti liki mahdottomalta. Eräänä päivänä Jaakko oivalsi, että hänen on murtauduttava vapaaksi siitä uskomuksesta, että asialle ei voi mitään. Hän kuuli yhdessä webinaarissa sanotun, että kiirekirouksen voi murtaa pienin askelin, kokeilu kerrallaan. Sen vuoksi Jaakko laati itselleen uudistumissuunnitelman, johon hän listasi asiat, joihin hän voi itse vaikuttaa. Niitä olikin enemmän kuin hän oli kuvitellut. Kun iltoihin tuli pikkuhiljaa enemmän liikuntaa ylitöiden sijaan, alkoi unikin maistua. Ja sen vuoksi Jaakko sai mielensä rauhoittumaan, mikä johti keskusteluihin oman esimiehen, tiimikollegoiden ja asiakkaiden kanssa. He olivat yllättävän valmiita sopimaan uudenlaisista toimitatavoista ja kyselivät Jaakolta neuvoja itsen johtamiseen liittyen. Sen vuoksi Jaakko huomasi, että itsen johtaminen on paitsi omien tapojen tuunaamista, myös yhdessäohjautumista ja yhteisten työtapojen tuunaamista. Kunnes lopulta Jaakko sai vakiinnutettua itsen johtamisen osaksi luontaista toimintaansa. Koko ajan rentona ja valppaana, hyvin yksinkertaista.

2. Improvisoi, hyppää kylmään veteen keskustelukumppanisi kanssa ja auta häntä uimaan

Kompleksisessa maailmassa vuorovaikutus on muuttunut käsinkirjoitetusta tekstistä improvisaation suuntaan. Tämän takia taitavan itsen johtajan onkin hyvä muistaa kuunnella ehdotuksia. Kuunteleminen on intiimi teko, ilman läheisyyttä ei ole kuuntelua. Kuule tanssiinkutsut, ja vastaa aina uudella tarjouksella. Sen sijaan, että vastaisit kutsuun “kyllä, mutta…” vastaa mieluummin “kyllä ja…”. Luo nostetta. Tämä voi kuulostaa pilkun viilaamiselta, mutta se on elämäntapa, joka pistää ihmiset liikkeelle. Toimi myös niin, että kumppanisi näyttää hyvältä. Kun autat kaveria näyttämään hyvältä, näytät itsekin hyvältä. Tavoite ei ole voittaa, vaan luoda yhdessä.

3. Palvele ensin, personoi ja kytke merkitykseen; ja sitten anna toiselle tilaa innostua

Personoi ja inhimillistä asiat. Olemme kaikki ihmisten liikuttamishommissa. Meidän on oltava itse inhimillisiä ja nähtävä toiset inhimillisinä olentoina, muuten ei liikettä synny. Kytke merkitykseen. Jokainen haluaa parantaa maailmaa, olla hyödyksi, tehdä hyvää. Merkitykseen kytkeminen on tunteeseen kytkeytymistä. Kun on yhteistä halua, syntyy etenemistä. Aloita heti. Keskity palvelemaan, olemaan hyödyksi, parantamaan maailmaa. Palveleminen alkaa heti, mahdolliset kaupat tehdään myöhemmin.

Mikä on sinun tapasi kirkastaa olennainen, löytää uusia uimatyylejä ja olla ihmisiksi toisten ihmisten kanssa?

Itsen johtamisen ydin on vastuunotto omasta mielentilasta arjen eri tilanteissa. Tarkoitus ei ole kuitenkaan käpertyä itseensä, vaan päinvastoin avautua ja ohjautua kohti muita ihmisiä, kuunnella paremmin ja kytkeytyä luovaan yhteistyöhön.

Lue lisää: Johtaminen

Ota yhteyttä

Lue myös