Julkaisija: ← Blogi

Välitilassa elämisen ihanuus ja kurjuus

Me elämme tällä hetkellä monella tavalla tilanteessa, jossa asiat tuntuvat olevan kesken, välitilassa. Organisaatioissa tapahtuu ennakoimattomia muutoksia. Johtajat tai esimiehet eivät ole ylipäätään varmoja, mitä sumuinen tulevaisuus tuo tullessaan. Tämä sumuisuus voi tuntua kovin ahdistavalta työyhteisöissä, joissa kuitenkin odotetaan tuloksia epävarmasta tulevaisuusnäkymästä huolimatta. Tämä herättää pohtimaan, mihin työyhteisöissä kannattaa kiinnittää huomiota, kun muutos luo epävarmuutta.

Työyhteisön näkökulmasta välitilassa eläminen antaa mahdollisuuden osatotuuksille ja huhuille. Ympärillämme alkaa olla yhteen hiileen puhaltajien sijaan oman asiansa ajajia. Välitilassa erilaiset intressipuheet saavat sijaa työyhteisöissä, eikä työyhteisöä ei voi enää johtaa ylhäältä alas-mentaliteetilla. Johtajalta odotetaan ratkaisuja siihen, mitä työyhteisössä tapahtuu tai tulee tapahtumaan. Tosiasiassa johtamisella vastaaminen edellä mainittuihin odotuksiin on haasteellista ja jopa mahdotonta.

Opi vanhasta ja luo uutta

Välitilassa tarvitaan huolehtimista siitä, että nykyiset toiminnot pyörivät, mutta samanaikaisesti työyhteisöstä  on löydyttävä muutosvalmiutta. Välitilassa on myös uuden mahdollisuuden siemen. Kun emme tiedä, mitä on tapahtumassa, voimme tehdä päätöksiä yhdessä sumuisessa maastossa. Tämän avulla teemme tulevaa epävarmaa todellisuutta yhteiseksi.

Työyhteisön kannalta välitilassa saatetaan liittoutua johtoa vastaan tai ankkuroidutaan menneeseen. ”Silloin ennen…” -puheet voivat lisääntyä ja vertailu nykyisen epävarman sekavuuden ja entisen selkeyden välillä voi kärjistyä. Miksi näin? Meillä on tarve hakea selkeyttä ja turvaa siitä, mistä sitä olemme tottuneet saamaan. Muistamme menneestä ne hyvät ja turvalliset asiat, koska olemme rakentaneet nykyisyyden niiden varaan.

Anna asiantuntijoiden loistaa

Työyhteisön välitila haastaa myös yksilöiden sitoutumista organisaatioon. Kun tulevaisuus tuntuu epävarmalta voi tuntua helpommalta nostaa kytkintä kuin lähteä luomaan yhdessä jotain uutta. Tämä luo johtamiselle oman haasteensa. Kun tulevaisuus on epävarma, on vaikeampaa haastaa työntekijöitä hankkimaan uutta osaamista. Huippuosaajista on kuitenkin pystyttävä pitämään kiinni ja heidän kehittymistään on pystyttävä tukemaan myös muutosten ympäröimänä. Muutosta voi lähteä käsittelemään työyhteisössä seuraavien peruskysymysten kautta:

  1. Missä muutos tapahtuu?
  2. Miten muutos vaikuttaa meihin?
  3. Mihin meidän on ensimmäiseksi ryhdyttävä edistääksemme muutosta?

Kun valtavalta ja epäselvältä tuntuvaa muutosta lähestytään pienissä osissa ja yksinkertaisten kysymysten kautta, on helpompaa lähteä luomaan yhteisiä merkityksiä tulevalle.

Välitilassa johtaja on mahdollistaja

Yksi suurimmista haasteista on säilyttää välitilassa johtamisen edellyttämä luottamuspääoma.  Välitilassa johto saattaa sortua tilanteen ratkaisemisen toivossa pikaisesti sanottuihin valkoisiin valheisiin. Näin menettää henkilöstön silmissä uskottavuutensa ratkaista ongelmia, jos pyrkii ratkaisemaan ongelmia, joihin ei ole yksiselitteisiä ratkaisuja. Johtaa ei kannata vain johtamisen ilosta. Sen sijaan johdon olisi hyvä keskittyä luomaan henkilöstön keskuuteen yhteistä tilannekuvaa selkiyttäviä keskustelu- ja kohtaamisfoorumeita.

Työyhteisön keskinäiset vertaiskeskustelut ja niistä syntyvä viisaus voidaan ottaa tulevaisuuden rakentamisen välineeksi, kun johto päästää irti johtamispakostaan. Antamalla vertaissuhteille mahdollisuuden on mahdollista saada aikaan jotain mullistavaa. Vertaisten välisessä keskustelussa ja asioiden työstämisessä on viisaus, sillä vertaissuhteissa ollaan asioiden suhteen samalla viivalla. Vertaissuhteiden avulla työyhteisö voi yhdessä ymmärtää tilannettaan paremmin. Vertaissuhteet synnyttävät työyhteisön yhteistä, omaa viisautta.

 

Uudistusten äärellä ollaan myös Strateginen muutos on kaikkien työtä -webinaarissa. Olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan kanssamme strategisesta muutostyöstä ja organisaatioiden uudistumisesta webinaariimme torstaina 24.1. klo 8:15–9:00. Webinaarissa ovat äänessä Humapin toimitusjohtaja Terhikki Rimmanen ja Ulkoministeriön projektipäällikkö Anna Pakkanen. Ilmoittautumisohjeet löydät TÄÄLTÄ.

Lue myös nämä:

Elinvoima elää ja kehittyy systeemin sisältämissä suhteissa

Johtaminen kuuluu kaikille!

Lue myös