Julkaisija: ← Blogi

Kolme vinkkiä uuden ajan johtajuuteen

Vuosi sitten toisistaan erillään olevat kehityspolut kohtasivat toisensa. Perhe oli jo vuosia pureksinut pähkinää ulkomaille muuttamisesta ja Humap alkoi puolestaan uuden brändin myötä toivoa entistä rohkeampia kokeiluja Teal-mallin ja johtamisen uudelleenmuotoilun ympärillä. Näiden yhteensattumien summana HUMAP päätti jälleen kerran poiketa normaalilta reitiltä. Humapissa kiteytyy halu kokeilla rohkeasti, vastuuntua yhdessä virheistä ja jakaa kunnia onnistumisista. Tarkkaa tulostavoitetta ei tehty, mutta suuntimista varten kohteeksi laitettiin yhdessä oppiminen.

Muutin Lontooseen kolme kuukautta sitten. Kokeilu on vaiheessa, jossa jatkan toimitusjohtajan ja konsultin työtä ulkomailta käsin. Kaikki on lähtenyt hienosti liikkeelle ja olen saanut rohkaisevaa kannustusta sekä humapeilta että asiakkailta.

Positiivinen havainto on, että teen ulkomailta käsin yhtä paljon asiakastyötä kuin ennenkin. Uuden ajan konsultointi on siis totta ja toimii.

Uutta toimitusjohtajuutta kehitämme vaiheittain. Johtamispolku on täynnä uusia opasteita tulevaisuuteen. Matkaa helpottaa, että olemme aina tietoisesti valinneet näitä vähän kuljettuja reittejä. Mutta edelläkulkijalle polut eivät ole helppoja kuljettavia. Mutkan takaa yllättää myös teräviä oksia ja syviä kuoppia, joita ei voi kiertää. Kerron tarinat kolmesta opasteesta, joista minä olen vuosien aikana eniten vaikuttunut.

Joko-tai ajattelusta sekä-että ajatteluun

Kokeilumme tärkeitä kivijalkoja ovat työn merkityksellisyyden kokemuksen vahvistaminen, johtajuuden ja päätöksenteon hajauttaminen sekä ketterän toiminnan ja oppimisen edistäminen, myös mobiilisti. Lähdimme tutkimaan meitä kiinnostavaa Teal-mallia. Sen mukaan uuden ajan johtamisessa on kolme periaatetta: Itseohjautuvuus (Self Management), ihmisen huomioiminen kokonaisvaltaisesti (Wholeness) sekä toiminnan suurempi tarkoitus ja päämäärä (Evolutionary Purpose). Olemme kirkasteneet kuluneen vuoden aikana Teal-mallista tuttua tarkoitustamme, kokonaisvaltaisuus oli entuudestaan kohtuullisessa kuosissa ja itseohjautuvuuden sijaan aloimme puhumaan yhdessäohjautuvuudesta.

Uuden ajan Teal antaa tilaa yhteiskehittelylle. Ylhäältä tai ulkoapäin istutetut mallit toimivat enää harvoin sellaisenaan. Kuten konsultointityössä myös tässä johtamisen uudelleenmuotoilussa tärkeintä on, että asianosaiset itse ja yhdessä rakentavat kyseiseen työhön, itselleen ja asiakkaille ja niissä suhteissa elävälle toiminnalle ymmärrettävän ja merkityksellisen tavan. Silloin joko-tai valinnat vähenevät ja sekä-että -kehittely lisääntyy.

Tulostavoitteista oppimisen paranemisen arviointiin

Minullakin on kovat tulostavoitteet. Tuttu tilanne useimmalle kollegalle. Koin jokaisen tekevän jo parastaan, enkä löytänyt innostavia keinoja patistaa tekemään vielä enemmän. Liikkeenjohdon viheliäin ongelma seisoi haamuna edessäni: “Miten varmistan edelläkävijyyden ja kasvun?”

Olimme toki jo pitkään uskoneet, että ulkoisen ohjauksen sijaan sisäinen motivaatio sytyttää parempaan ja mielekkäämpään tekemiseen. Mittarit joutuivat kuitenkin uuteen tarkasteluun. Tärkeintä oli tunnustaa, ettemme voi määrällisesti tehdä enempää, edes mobiilisti. Näkymä entistä paremmasta oppimisesta sai aikaan kipinän, joka on muuttanut jopa talousorientoituneetkin puheemme parempia päätöksiä synnyttäviksi oppimistarinoiksi. Silloin ymmärsin, että halutessani lisää vastuuntumista ja yhteistyötä katseen tulee kohdistua ensin yhdessä oppimisen parantamiseen. Hyvä tulos syntyy niiden seurauksena.

Yksilön kehittämisestä suhteiden kehittämiseen

Uuden kokeilun edessä tulemme takuuvarmasti kohtaamaan enemmän virheitä ja epäonnistumisia. Ennen lähtöä tehdyt talous- ja järjestelmäuudistukset antoivat jo hyvää esimakua niistä. Oli kuitenkin mahtavaa huomata miten porukkana kohtasimme ne lukemattomat virheet ketterän toiminnan ja elinvoimaisuuden säilyttäen.

Ai miten olemme kehittäneet kykyämme kohdata viheliäitä ongelmia? Muutama vuosi sitten teimme itsellemme yhden arvon: ”Ota puheeksi.” Sen myötä luottamus, avoimuus ja arvostus tulivat tekemisen tasolla todeksi. Askel askeleelta kehittyvillä vuorovaikutustaidoilla olemme antaneet virheille ja epäonnistumisille luvan vaikuttaa suhteisiimme. Näin yhteinen oppiminen on tullut mahdolliseksi. Kokemukset ovat vahvistaneet käsitystäni siitä, että oppiminen, kehittyminen ja muutos tapahtuu aina suhteissa, ei yksilöä kehittämällä tai muuttamalla.

Uusin kokeilumme on alkutaipaleella, mutta tulen kertomaan seikkailustamme lisää. Tämä on jännittävä ja mielenkiintoinen oppimatka kohti tuntematonta. Ei muuta kuin ruisleipää ja luottamusta eväsreppuun matkalla yhdessä oppimisen saloihin. Niitä olen murrosikäiselle tyttärellekin kantanut käytyäni Suomessa.

 

Lue myös nämä:

Johto tarvitsee strategista rohkeutta

Hyvin suunniteltu on puoliksi pilattu

Lue lisää: Johtaminen

Ota yhteyttä

Lue myös