Julkaisija: ← Blogi

Sosiaalisesti kestävä maailma

Onko Humap – vain rohkeille -brändi sinulle jo ennestään tuttu? Muotoilimme identiteettiämme uudelleen viime keväänä korostaaksemme tapaamme ymmärtää ja tehdä konsultointia uudella tavalla. Humap on 20-vuotisen historiansa ajan tunnettu rohkeista ajattelu- ja toimintamalleistaan. Mutta mitä rohkeus meille tarkoittaa? Se on voima, jolla olemme häirinneet tuttuja ajatuksia rakentaessamme sosiaalisesti kestävämpää maailmaa.

Seuraan uuden kotimaani uutisia tiiviisti. Illasta toiseen uutisannoksen kuumin peruna on Brexit. Uutisoinnin ydin puhuttelee siitä, oliko kansalaisilla äänestysvaiheessa riittävästi keinoja, joilla olisi voinut ymmärtää, mistä hommassa on kyse. Äänestysvaiheessa haluttiin omaa päätäntävaltaa, enemmän riippumattomuutta muista. Tietoisuuden lisääntyessä huoli Brexitin välittömistä ja välillisistä vaikutuksista on kasvanut vaiheittain suuriin mittakaavoihin. Nyt puoli vuotta ennen suunniteltua h-hetkeä huoli on käsin kosketeltava.

Kuten Olli Viljanen kirjoitti, organisaatioiden rajoja on nykyään vaikea havaita. Kaikki tekeminen, onnistumiset ja tulos syntyvät enenevässä määrin verkostoissa, joissa ollaan riippuvaisia toisista. Monimutkaisiksi systeemeiksi muodostuneissa organisaatioissa tilanneanalyysit ja päätökset tehdään kuitenkin edelleen Brexit äänestyksen tavoin lineaaristen mittareiden, kuten kyselyjen pohjalta, hyödyntämättä käsillä olevaa osaamista ja ihmisen ymmärtämistä.

Helsingin sanomat (14.9.2018) julkaisi menneellä viikolla saksalaisen aivotutkijan Henning Beckin haastattelun ihmisen ja koneen oppimisen eroista. Hänen mukaansa ihmisen ja koneen erottaa ihmisen kyky muuttaa keinoja, joilla tietoa prosessoidaan. Siksi ihminen ymmärtää. Tähän eivät kykene edes älykkäimmät oppivat koneet. Tiedon prosessoinnissa tärkeintä on ihmisten välinen vuorovaikutus ja palaute. Vasta niiden jälkeen tietoa voidaan arvottaa onko se hyvä, huono vai jotakin siltä väliltä. Beck valotti hienosti myös sen, että tämä ainutlaatuinen kyky on yksi syy muun muassa siihen, miksi oikeat ideat ja uudistukset ovat edelleen ihmisen keksimiä.

Olen onnellinen ja ylpeä siitä, että tässä ajassa Humapin liiketoiminnan tarkoituksena on rakentaa ihmislähtöistä, uudistuvaa ja sosiaalisesti kestävää maailmaa. Me kaikki ihmiset, osaajat, organisaatiot, valtiot ja maanosat olemme yhä enenevässä määrin riippuvaisia toisistamme. Joka tasolla keskiöön nousee systeemin ymmärrys ja vuorovaikutuksen laatu; miten tietoa kerätään, prosessoidaan, ymmärretään ja uudelleen muotoillaan. Siinä on minun ymmärrykseni mukaan sosiaalisesti kestävän maailman perusidea, systeemin johtamisen ja kehittämisen ydin.

Ihmisen vuorovaikutus ja ymmärrys ei ole ainakaan vielä digitalisoitavissa. Sen sijaan ihmisten vuorovaikutukselle, tiedon prosessoinnille, systeemin ymmärtämiselle ja hyville päätöksille pystytään luomaan edellytyksiä digitaalisuutta hyödyntäen. Tätä konsultointityötä me haluamme koko sydämestämme tehdä sosiaalisesti kestävämmän maailman rakentamiseksi.

 

Strateginen muutos ei tapahdu itsestään. Johtaminen, työ ja toimintatavat on ajateltava uusiksi. Olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan kanssamme strategisesta muutostyöstä ja organisaatioiden uudistumisesta webinaariimme torstaina 24.1. klo 8:15–9:00. Webinaarissa ovat äänessä Humapin toimitusjohtaja Terhikki Rimmanen ja Ulkoministeriön projektipäällikkö Anna Pakkanen. Ilmoittautumisohjeet löydät TÄÄLTÄ.

 

Lue myös nämä Humap-blogista:

Digitaalisuus on muutakin kuin teknologiaa

Päättymätön peli

Ota yhteyttä

Lue myös