Julkaisija: ← Blogi

Tekoäly, jos oma ei riitä?

Lähestyin lähi-Prisman hedelmätiskillä vaakaa banaaniterttu kädessäni. Ystävällinen nainen kiirehti apuun: ”Voi älä vie sille vaa’alle banaaneita, se ei tykkää niistä,” hän virkkoi.
Miten meidän käy, jos koneet eivät jonain päivänä ”valitettavasti punnitse banaaneita”?

Tekoälystä tulee tulevaisuuden renki

Olen lukenut tämän kevään aikana kaksi kirjaa, jotka ovat mullistaneet maailmankuvani. Kiitos tästä Timo Honkelalle (Rauhankone) ja Yuval Noah Hararille (Sapiens – Ihmisen lyhyt historia sekä Homo Deus – Huomisen lyhyt historia).

Seuraavista ajatuksistani jouduin luopumaan:

 • Ihmisyksilö on tärkein: Yksityisyyttä ja yksilön vapaata tahtoa täytyy varjella.
 • Tekoäly on vaarallinen: Siitä voi tulla fiksumpi kuin ihminen ja se voi orjuuttaa meidät ja viedä meiltä vapaan tahdon.
 • Robotit vievät työpaikkamme – ja tämä on tosi paha juttu.
 • Maailma on menossa huonoon suuntaan: ihmiskunta on menettämässä otteensa.
 • Politiikka on kaaosta: vanha järjestys murtuu ja uudesta ei ole tietoa.
 • Ilmastonmuutos on liian iso haaste meille, koska sen pysäyttäminen edellyttää ikuisen talouskasvun ideasta luopumista.

Näiden oivallusten annan puolestani tulla mieleeni asumaan, vaikka ne ovatkin pirunmoisia häirikköjä:

 • Ihmiset ovat edelleen tärkeitä, mutta vain yhteisöinä ja suhteidensa kautta. Se, mitä ajattelemme ja teemme yhdessä, suurina joukkoina, ratkaisee tulevaisuutemme. Yksilön ylikorostus sumentaa yhteisen suuntamme.
 • Robotit kyllä vievät työpaikkamme. Ainakin sellaisina kuin me nyt työpaikat ymmärrämme. Mutta tämä on ok – mitähän ihmiset ja tekoäly keksivätkään yhdessä?
 • Ihmisten on nostettava vuorovaikutuksensa tasoa. Tämä on jo planeettatasoinen henkiinjäämiskysymys. Tekoälyllä ei ole egoa, se voi tarjota kaikkiiin kohtaamisiimme tasapuolista harkintaa.
 • Meillä ihmisillä on metsästäjä-keräilijän aivot, siksi metsästämme uusia ajatuksia ja shoppailemme planeettamme huonovointiseksi. Tekoäly on hyvä kohtuuden opas.
 • Jos luotamme tekoälyn voimaan, siitä tulee hyvä renki. Ja meistä, jos olemme viisaita ja rohkeita, tulee hyvä isäntä ja emäntä. Tulevaisuus on valoisa.

Tässä kiinnostava TED-puhe: Don’t fear superintelligent AI

Entä sitten?

Meidän johtava ajatuksemme on auttaa asiakkaitamme strategiseen liikkeeseen. Haluamme  osallistaa entistä laajempia joukkoja liikettä luoviin keskusteluihin. Teemme tämän kaiken digitaalisten työkalujen avulla. Keskeisenä – muttei ainoana – työkalunamme on REAL. Uusi versio on ilmestymässä pian. Ihmisten keskusteluun yllyttäminen tulee jälleen askeleen verran helpommaksi.

Uskon, että myös REAL tulee lähivuosina hyödyntämään tekoälykehityksen antamia mahdollisuuksia. REAL tulee kehittymään yhä fiksummaksi vuorovaikutusta ja yhteistyötä luovaksi arjen auttajaksi.

Otetaan esimerkki: globaalin organisaation osallistava strategiaprosessi. Osaamme jo nyt ohjata REALin avulla keskusteluja ja seuloa sieltä fiksuja yhteenvetoja sekä hahmottaa seuraavia askeleita. Kuvittele tämä: mitä jos jonain päivänä REAL mahdollistaisi jokaiselle käyttäjälle kunkin oman äidinkielen käytön? Tekoälyn tuottama simultaanitulkkaus vietäiäsiin ihan uudelle tasolle. Entä jos tekoäly pystyisi huomioimaan eri yksilöiden taustat, koulutuksen, usein käyttämät sanonnat, murteen, harrastukset, unelmat, poliittisen suuntautumisen, tuttavapiirin ja verkostot… Simultaanitulkkaus ei olisi vain tekninen suoritus, vaan personoitu ja kontekstiin tuotu tulkinta-apu väärinkäsitysten välttämiseksi ja yhteisen polun löytämiseksi.

Millaiseksi globaali, osallistava strategiaprosessi muuttuisi? Vai olisiko ollenkaan tarpeellista käynnistää strategiaprojektia, jos ihmiset keskustelisivat jatkuvasti tällä tavalla, ja ohjaisivat organisaatiota yhdessä?

Tässä välissä rimpautin Humap Softwaren toimitusjohtajalle, Ilkka Mäkitalolle. Huomasin, että keulin mahdollisesti liian kaukaiseen tulevaisuuteen ja pieni reality-check voisi olla tarpeen. Tässä Ilkan luonnehdinta tämän päivän ja lähitulevaisuuden kehitysnäkymistä:

Saamme REALin avulla synnytettyä hienoja, merkityksellisiä ja laajoja dialogeja satojen, tuhansien ja jopa kymmenien tuhansien ihmisten kanssa. Rakennamme parhaillaan tekoälyn innovatiivisia soveltamismalleja, joiden avulla voimme auttaa merkitysten rakentamisessa reaaliajassa. Tekoäly mahdollistaa tulevaisuudessa entistä laajempien dialogisten prosessien toteutukset.

Tekoäly voi siis tulevaisuudessa auttaa meitä ymmärtämään toisiamme paremmin ja ehkä eksyisimme entistä harvemmin konflikteihin. Mieti vaikka twiittaamista. Mitä jos sinulla olisi tekoäly kertomassa millaista reaktioita juuri näpyttelemäsi viesti herättää eri kulttuureissa yleensä, sekä tiettyjen seuraajiesi tai esimiehesi mielessä? Ehdottaisi vielä vaihtoehtoista muotoilua – tai twiittisapattia – ja huomauttaisi, että riitaantumisen todennäköisyys ensimmäisellä versiolla on 48 % ja laskisi tällä pikku muutoksella 10,8 %:iin. Kumman version valitsisit? Huomaa tämä: edelleen sinä päätät, ja olet vastuussa twiitistäsi.

 

Jos aihe kiinnostaa, niin tutustu blogimme muihin samanaiheisiin teksteihin:

Oppiminen yksilön ja yhteisön elinvoiman ydinkyvykkyytenä
Työn murroksessa on kyse identiteetistä

 

Ota yhteyttä

Lue myös