Julkaisija: ← Blogi

Mikä ryhmä on tällä hetkellä elämäsi tärkein johtoryhmä?

Olen seuraillut vuosia Otto Scharmeria ja hänen U-teoriaan liittyviä ohjelmiaan. Noissa tuntuu toistuvan seuraava kysymys: Miksi saamme toiminnallemme aikaan tuloksia, joita kukaan ei halua?

Annanpa kolme esimerkkiä:

Menipä synkäksi. Suomihan nousi juuri maailman onnellisimman maan asemaan. Paljon hyvää edistystä mahtuu maailmaan, ei menetetä rohkeuttamme. Kurkkaapa tästä, jos masennuit.

Jatkan kuitenkin Scharmerin hengessä. Mitä voimme oppia?

Kolme kuilua tai heikkoa suhdetta:

  • minulla ei ole yhteyttä luontoon (minä–luonto; “ecological divide”)
  • minulla ei ole yhteyttä muihin ihmisiin (minä–muut; “social divide”)
  • minulla ei ole yhteyttä siihen, mikä minusta voisi tulla (minä nyt–minä tulevaisuudessa; “spiritual divide”)

Ehkä nämä 3 kuilua ovatkin yksi ja sama asia? Ehkä kaikkien ilmiöiden takana onkin vain yksi kuilu; minulla ei ole yhteyttä tähän hetkeen. En ole läsnä, joten en huomaa luontoa (jonka osa olen), muita ihmisiä (joita ilman en voi elää), omaa  potentiaaliani (uutta luova tulevaisuuskuva, joka antaa minulle merkityksen ja toivon).

Fokusoin tässä kuiluihin 2 ja 3. Miten johdan itseäni toteuttamaan merkitystäni, elämään todeksi täyden potentiaalini? Ja mitä iloa minun toiminnastani on muille ihmisille? Esimerkiksi meidän johtoryhmässämme? Kollegani Olli-Pekan mainiosti muotoilema kysymys juuri tähän liittyen on:

Kytkeydynkö joryyn vain hallinnollisena oliona ja aseman vuoksi vai onnistunko kytkeytymään ihmisenä, kokonaisena persoonana muiden valovoimaisten, valittujen kanssa?

Jokainen ryhmä, jonka työskentely johtaa johonkin vaikutukseen, on johtoryhmä. Siis jokainen elävä ryhmä on uudistumista luova jory. Voit kuulua johonkin organisaation viralliseen johtoryhmään (toivottavasti se on elävä), tai toimia jossain intoa puhkuvassa projektiryhmässä. Elämääsi suuresti vaikuttava läpimurto voi olla kehitteillä jossain verkostossa, tai jokin harrastusporukka voi olla tärkein energisoijasi. Perheesi on varmasti ratkaiseva johtoryhmä – yhteisö, joka on luomassa jotain uutta. Muista olla paikalla, kun se tapahtuu.

Mikä ryhmä on työssäsi tai elämässäsi tällä hetkellä tärkein johtoryhmäsi? Mihin yhteisöön kytkeytyminen on juuri nyt ratkaisevaa? Entä millaista uudistumisen läpimurtoa siellä tavoittelet? Miten rakennat yhteyttä nykyisen ja tulevan itsesi välille? Mitä itsestäsi tuot johtoryhmääsi? Miten kurot kuiluja umpeen?

5 ajatusta kuilun reunalla:

  • Itsen johtaminen ei ole egotrippi, vaan rohkeaa kytkeytymistä toisiin ihmisiin ja uusiin ajatuksiin. Itsen johtaminen on organisaatioiden kansalaistaito.
  • Kytkeytyminen on dynaaminen tapahtuma, jossa itsen ja muiden rajat romahtavat, tai ainakin huokoistuvat.
  • Johtoryhmä ei ole staattinen valtarakenne, vaan arjen tilanteissa aktivoituvien kytkentöjen jatkuva leikki.
  • Kytkeytymisen ytimessä ovat avautumistaidot: miten avaat mielesi (uusi tapa ajatella), sydämesi (uusi tapa tuntea) ja tahtosi (uusi tapa toimia)?
  • Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mihin ja miten kiinnittää huomiota. Energiasi menee sinne, mihin kiinnität huomiosi ja mitä kuuntelet. Ja missä energiasi on, siellä läpimurtosi tapahtuvat.

Katso Scharmerin esitys kuuntelemisesta. Itsen, muiden ihmisten ja luonnon kuunteleminen on se yleisavain, jota me jokainen tarvitsemme:

Kun pysähdyt todella kuuntelemaan, voit rakentaa sillat kuilujen yli tekemällä sovinnon nykyhetken, uudistuvan itsesi, muiden ihmisten ja tämän planeetan kanssa.

Humapin tulevasta tarjonnasta saattaa löytyä siltoja juuri edellä mainittujen kuilujen ylittämiseen. Ainakin seuraavat jutut liittyvät kuiluihin minä–minä ja minä–muut:

 

Kiinnostaako johtoryhmien kehittäminen? Lue lisää aiheesta:

Johtoryhmän tsekkauslista ja miten sitä käytetään
Mikä ryhmä on tällä hetkellä elämäsi tärkein johtoryhmä?

Ota yhteyttä

Lue myös