Julkaisija: ← Blogi

Parempia vastauksia parempia kysymyksiä esittämällä

Vuorovaikutus on kätevä työkalu edistämään strategisen tason uudistumista. Kun vuorovaikutukseen kutsutaan ulkopuolisia, uuden sukupolven osaajia, jotka riippumattomuuden roolistaan käsin perehtyvät yrityksen kulttuuriin, palveluihin ja tuotteisiin, syntyy hedelmällistä jännitettä. Olen saanut huomata, että kysymykset saattavat yllättää, kun niitä saavat tehdä nuoret näkijät ja tekijät, joilla on vahva innovaattorin DNA. 20–30-vuotiaat rakentavat jo sitä maailmaa, jossa tämän päivän yritysten uusiutumiskyky punnitaan. Toimintaympäristömme kun uudistuu joka tapauksessa.

Miten usein löydämmekään itsemme tilaisuuksista, kohtaamisista ja keskusteluista, joissa olemme itsemme kaltaisen seurassa – tutussa ja turvallisessa arvo- ja asenneympäristössä. Näin saamme vahvistusta omille mielipiteillemme ja näkemyksillemme. Kuulemme sen, mitä haluammekin kuulla ja sanomme sen, mitä ympärillämme olevat ihmiset haluavat, ja osaavat ehkä jo odottaa, sanottavan. Haemme ”peukutuksia”, jotta tuttuuden ja turvallisuuden tunne jatkuisi.

Missä sitten syntyvät oivallukset, jotka luovat uutta kasvua? Yksi tapa muuttaa yrityksen ja organisaation toimintakulttuuria, on aloittaa vuoropuhelu milleniaalien ja johtoryhmien välillä. Kun ryhmä lahjakkaita, riippumattomia ja koulutustaustaltaan heterogeenisia milleniaaleja tuodaan keskisuuren tai suuren yrityksen johtoryhmään keskustelemaan fasilitaattorin ohjauksessa, syntyy jotain ainutlaatuista. Neutraalissa ympäristössä ja uuden kokoonpanon keskellä milleniaalit osaavat kysyä hyviä ja yllättäviä kysymyksiä, joihin johtoryhmäläiset saavat etsiä entistä parempia vastauksia.

Uuden näkemyksen ja kokemuksen liitto synnyttää välittömän, uutta ajattelua luovan tilanteen. Tämä yhdistelmä tuottaa kysymyksiä, jotka voivat muuttaa liiketoimintanne suunnan parempaan – esimerkiksi johtajuuden, yrityskulttuurin, työnantajamielikuvan, talent managementin tai uusien tuotteiden ja palveluiden osalta. Tavoitteena on muutos ajattelussa. Ajatustavan muutokset ja eri tavalla ajattelu, synnyttää uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tarkoitus on kiihdyttää vakiintuneita yrityksiä miettimään toimintaansa uusilla tavoilla ja tuoda siten uusia avauksia strategian kehittämiseen.

Milleniaalit rohkaisevat raikkaalla ja älykkäällä läsnäolollaan, ajatuksillaan ja kysymyksillään johtoryhmiä ajatuskokeiluihin. Kaikesta edellä mainitusta syntyy assosiaatioita, joista on mahdollista jatkaa ja johtaa uutta kasvua luovia liiketoimintaideoita, kun uusi ajattelun ja oivaltamisen kulttuuri on synnytetty. Portit avautuvat, kun milleniaalit tuottavat häiriöitä ja poikkeamia ajatteluun ja luovat edellytyksiä oivalluksille. Johtoryhmäläiset ovat valmiita kysymään jatkossakin toisiltaan – ja oman yrityksensä asiantuntijoilta – sellaisia kysymyksiä, joita ei ole ennen kysytty. Tämä siksi, että saataisiin vastauksia, joita ei ole ennen saatu.

Kyse on myös käänteisestä mentoroinnista. Tarkoitus ei ole perinteisen mentoroinnin hengessä välittää kokeneiden hiljaista tietoa nuoremmille. Sen sijaan murtaudutaan nykyisen toiminnan rajojen ulkopuolelle ja käännetään suhde vastakkaiseksi. Silloin ei siirretä tietoa ja osaamista sinänsä, vaan haastetaan vanhat merkitykset ja uskomukset ja autetaan näkemään muutoksen suunta tulevaisuudessa.

 

Kiinnostuitko?

Ilmoittaudu mukaan Millennial board -webinaariin 13.11.

Organisaatio

Nimi

Puhelinnumero

Sähköposti


Lue myös