Julkaisija: ← Blogi

Yhteistyö tuo vaikuttavia siiveniskuja liike-elämään

Perhosvaikutus – Wikipedia

”What the caterpillar calls the end, the rest of the world calls a butterfly.” Lao Tzu, TaoTeChing

Olemme mielenperhosia, jotka räpyttelevät ajatus- ja tunnesiipiään tässä hetkessä. Synnytämme sen, mitä kutsumme maailmaksi – tai maailmantilanteeksi – näiden räpytysten yhteisvaikutuksesta.

Voimmeko räpytellä ajatus- ja tunnesiipiämme harkitusti, vai onko tuo kaikki kaaosmaista sattumankauppaa? Perhosvaikutuksesta puhuttaessa mainitaan aina se myrsky maailman toisella laidalla. Voiko siivenisku aiheuttaa tyyneyttä maapallon toisella puolella? Ettei aina tulisi myrskyjä, vaan jotain hyvää, kaunista ja totta?

Keskustelu kerrallaan

Kenneth Gergen on siipiveikko, oikea perhoskuningas. Hän puhuu sekä henkilökohtaisista että kollektiivisista siivistä, jotka aktivoituvat tai vetäytyvät syrjään erilaisissa tilanteissa. Siipiä ovat tarinat, muistikuvat ja tulkinnat itse kokemistamme tilanteista tai vanhemmilta kuulemamme tarinat, kulttuurimme arvot…

Johtoryhmän kokous tai ensikohtaamiset aktivoivat erilaisia siipiä. Tulkitsemme tilanteita olemassa olevien siipiemme avaamien mahdollisuuksien ja niiden luomien rajojen puitteissa. Siinäpä räpyttelemme, luulemme kohtaavamme vain huoneessa olevat fyysiset henkilöt ja excelin numerot, mutta itse asiassa ympärillämme räpyttelee joukko perhoshaamuja. Mitä tässä katsannossa tarkoittaa yksilö, tai yhteisö? Onko mikään hallittavissa? En tiedä, mutta aivan ilmeisesti kaikki on koettavissa.

Gergenin mukaan organisaatio rakentuu uudelleen keskustelu kerrallaan. Sama pätee parisuhteisiin, perheisiin, sukuihin, klaaneihin, kansoihin ja ihmiskuntaan. Rakennamme siis todellisuutta yhdessä. Keskustelut kuulostavat perhosen siiveniskuilta, myrskyn ja tyynen valtiailta.

Millaista todellisuutta sinä rakennat arkipäivän kohtaamisissa? Miten organisaatiossasi keskustellaan ja mitä siitä seuraa?

Väljyys luo value’ta ja tiukkuus jumittaa kasvun

Inhimillisempi, tuottavampi ja luovempi työelämä alkaa yksilöistä, mutta tapahtuu ihmisten välisissä suhteissa. Jos egot ovat aktiivisina, on vaikea kuunnella avoimesti ja luoda uutta todellisuutta keskustelussa. Egoa ei tarvitse kokonaan vaientaa, pieni irtiotto ja kirkas havainnointi riittää.

Tiukka ego saattaa räpäyttää keskustelun myrskyyn, väljempi suhtautuminen taas kutsuu esiin tyynempää lentosäätä: läsnäoloa, arvostusta, kuuntelua ja keskittymistä. Tulee mahdolliseksi antautua täysillä yhteisajatteluun, kytkeytyä tunnetasolla muihin, lentää parvessa omalla tyylillä, samalla muut räpyttelijät huomioiden.

Väljä ja avoin mieli on tuottavin mahdollinen tapa lähestyä kompleksista maailmaa ja sen yllättäviä tilanteita. On tärkeää valita itse porukat, joiden kanssa lentää. On osattava lentää kaikissa korkeuksissa ja kaikilla nopeuksilla. Välillä on myös osattava olla räpyttelemättä ja liidellä virtauksen mukana.

Tervetuloa Humap Butterflyn yhteislennolle

Mikä on perhostelun yhteys liike-elämän konkreettiseen arkeen? Jos sinulle tulee halu räpäyttää jokin tuottoisa muutosviima liikkeelle, miten minä, tai kollegani, voisi olla avuksi?

Keskustelemme organisaatiotamme uusiksi joka päivä. Olemme juuri nimittäneet itsemme strategiajohtajiksi ja johtoryhmän jäseniksi. Siis jokainen meidän konsulttimme. Uskomme, että johtaminen kuuluu kaikille. Tuon esiin pari omaa tulkintaani tuoreimmista keskusteluista.

Olemme kehittämis- tai transformaatiokumppani. Pyrimme asiakastyössämme strategisesti vaikuttaviin interventioihin. Nämä ovat juuri niitä siiveniskuja, joissa pienellä teolla voi olla suuri vaikutus. Humapin puuhissa voi nähdä neljää perhostelutyyliä (alias-nimet omia sanoituksia):

  1. Strategiatyön uudistaminen alias tulevaisuussuuntautunut muodostelmaräpyttely
  2. Johtamisen kehittäminen alias suhdeilmaston vaikutusräpyttely
  3. Johtoryhmien kehittäminen alias vipuvarsitiimien taitolentoharjoitukset
  4. Real Enterprise alias parviälykäs digiräpyttely

Jokaiselle siivenkärjelle 1–4 on asetettu johtoryhmä. Tulemme kertomaan lisää jokaisesta kärjestä lähiaikoina!

Nauti lennostasi

Onnellisuustutkimuksissa toistuu keskeisenä onnenlähteenä muiden auttaminen, parhaiten mieleeni on jäänyt ilmaisu ”random acts of kindness” eli yllätyshyvyys.

Mitä jos räpäyttäisin summamutikassa jonkun tuntemattoman onnellisuuden tilaan? Räps. Ole hyvä. Räpäytä yllätyshyvyys kiertämään.

… jos haluat tulla mukaan digialustalle, jossa keskustellaan väljästä elämästä ja työskentelystä sekä muihin kytkeytymisestä, seuraa tätä linkkiä Liity digialustalle – Onnivaattori ja räpyttele porukkaan.

Lue lisää: Strategia

Ota yhteyttä

Lue myös