Julkaisija: ← Blogi

Kesä unelmoiden

 

Olin aamulla koiran kanssa kävelyllä (ensimmäisinä kuukausina Pyry-pojan kanssa en vielä ole kyllästynyt näihin hetkiin). Oli rauhallista, tyyntä ja kaunista – harmaasta kelistä huolimatta. Järven rantaa pitkin lensi joutsenpariskunta rauhallisin siiveniskuin. Oli hyvä olla. Mieleen hiipi toive, unelma, josko näitä seesteisiä hetkiä mahtuisi elämään enemmänkin.

Ajatus johti seuraavaan ja muistelin niitä monia kertoja, kun eri työyhteisöjen tilanteita läpikäytäessä esiin on tullut ihmisten keskenään samankaltaisia kokemuksia. Kokemuksia, että ainut mielessä oleva toive tai ajatus on: ”kunhan nyt taas tästä työpäivästä selviäisi kotiinlähtöön asti”. Nuo sanoitukset, jotka ilmiselvästi nousevat aidosta kokemuksesta ja ainakin hetkellisestä näköalattomuudesta, herättävät suurta surua. Kuinka paljon osaamista, energiaa, kokemusta ja ideoita valuukaan hukkaan. Mitä kaikkea työyhteisö ja koko organisaatio menettääkään, kun työyhteisössä ollaan puhumattomuuden tilassa, vuorovaikutus ei toimi tai yhteistyöhön ei syystä tai toisessa kerta kaikkiaan pystytä tai haluta pystyä.

Työyhteisösovittelijan valmennuksesta jäi lähtemättömästi mieleeni tuntemattomalta kirjoittajalta peräisin olevan lause: Ei ole olemassa ongelmaa, josta puhumatta jättäminen auttaisi sen ratkaisemisessa. Voisiko olla niin, että puhumisen hetkellinen kipu voisi kuitenkin mahdollistaa jotain positiivista, pysyvänkin muutoksen ensimmäistä askelta.

Oma unelmani on, että työyhteisöissä voisi olla myös aamukokemukseni kaltaisia seesteisiä hetkiä, jolloin on hyvä olla. Hetkiä, jolloin voi antaa ajatusten leijua ilmassa sanoina tai kuvina ja voi saada niille peilauspintaa toisen osaamisesta ja kokemuksesta. Silloin niistä saattaa muodostua aivan yllättävä, siinä tilanteessa käänteentekevä oivallus, joka voi johtaa pienten kokeilujen kautta johonkin uuteen.

Minkälaista unelmaa sinä haluat kantaa mielessäsi kesän ajan? Mikä asia odottaa puheeksiottamista tai mikä toive toteutumistaan? Missä voisit tuoda toiveesi näkyväksi tai lausua sen niin, että se tulee kuulluksi?

Unelmarikasta kesää juuri sinulle!