Julkaisija: ← Blogi

Pysähtymisen jalo taito

Havahdun jälleen uskomattomaan kiireen tuntuun. Yritän tehdä paljon ja nopeasti, mutta todellisuudessa en saa mitään aikaan. Perjantai-iltapäivänä tuijotan to do -listaani. Se ei ole lyhentynyt päivän aikana lainkaan. Päin vastoin. Lista on kasvanut pituutta enkä ole tehnyt ainuttakaan listalla olleista asioista. Ensin ahdistaa, sitten tulee muutama kirosana. Seuraavaksi tulee lamaannus jonka jälkeen päätän luovuttaa. Suljen läppärin, menen alakertaan ja otan puolivuotiaan Totti-poikani syliin. Kiire unohtuu muutamassa minuutissa.

Olen tehnyt kehittämistyötä viimeisen kahdeksan vuoden aikana yli 100 työyhteisössä. Jokaisessa näistä on puhuttu kiireestä – tavalla tai toisella. Yksilön kiireestä, tiimin kiireestä, organisaation kiireestä. Se on saanut miettimään omaa missiotani organisaation kehittäjänä. En halua antaa tilaa kiireelle. Haluan toimia rytmin hidastajana, jopa pysäyttäjänä. Haluan luoda ihmisille hetkiä, jossa he saavat yhteyden omiin ja toistensa ajatuksiin ja tunteisiin.

Tehokkuus ei synny tekemällä nopeammin. Tehokkuus syntyy hidastamalla, rytmiä vaihtamalla, säännöllisesti pysähtymällä. Kun hidastat tahtia, ehdit havainnoida, mitä ympärillä tapahtuu.

Hidastaminen ei ole vain tehostamisen keino. Se on myös terveyden ja jaksamisen elinehto. Pää ja kroppa vaativat enemmän hoitoa kuin yksikään to do -lista. Kollegani Pekka Pirhonen on aikoinaan lanseerannut termin “edelläpysähtyjä”, joka on aivan loistava! Se on myönteinen vastavoima jokaiselle edelläkävijälle ja -juoksijalle. Tätä yritän soveltaa itsen johtamisessa ja omassa työssäni yhä tietoisemmin.

Kun olet lukenut tämän blogin loppuun niin ehdotan, että kokeilet seuraavaa. Sulje läppäri tai älylaite. Hellitä hetkeksi, älä suorita mitään, hengaile ajatustesi kanssa ja katso, mitä ympärilläsi tapahtuu. Havainnoi rytmiäsi ja hidasta, jos tunnet tarpeelliseksi. Tarjoa itsellesi muutaman minuutin mentaalinen pysäkki arjen keskellä.

Rauhallista ja pysäyttävää kevättä!

Ota yhteyttä