Julkaisija: ← Blogi

Tutkiva asenne

Kotielämässäni on juuri tällä hetkellä käynnissä jännittävä odotus – muutaman viikon kuluttua haemme kotiin oman koiranpennun. Tämä hetki pakottaa hämmästyttävissä mittakaavoissa tarkkailemaan omaa elämää, elinympäristöä ja toimintatapoja uudesta perspektiivistä. Odotus siitä, mikä rajaton uteliaisuus pienellä pennulla on kaikkea uutta kohtaan, toi mieleeni myös ammatillisen vuorovaikutuksen osalta tutkivaan asenteeseen liittyvät toimintavinkit (lähteenä Human System Dynamics/ Living in Inquiry).

Kaksi ensimmäistä vinkkiä liittyy siihen uteliaaseen asenteeseen, johon koiranpentu kutsuu minuakin omalla olemuksellaan. Miten voisin myös työn arjessa kääntää mahdollisen tuomitsevuuden, muutosvastarinnan tai tutusta ja turvallisesta luopumisen pelon aidoksi uteliaisuudeksi siitä, mitä uusi tuntematon voisikaan minulle mahdollistaa ja merkitä. Entä miten voisin unohtaa sen ensimmäisen ennakkoluuloni uutta digihärpäkettä tai muuta toimintatapaa kohtaa ja ottaa asiasta ja sen todellisuudesta selvää..

Sama uteliaisuus pätee omaan oletukseeni siitä, että tiedän, mitä toinen ajattelee, tahtoo tai tarkoittaa. Jospa olettamisen sijaan saisin suuni auki ja kysyisin, tarkentaisin ja etsisin yhteistä ymmärrystä.

Koiranpentu on myös mitä mainioin opettaja, kun kiinnitämme huomion palautteenantoon. Koiran kanssa todentuu nopeasti, että räyhääminen, kovat sanat tai negatiivinen kritiikki ei auta. Mutta kas kummaa, kuinka positiivisella palautteella, erilaisella kannustuksella ja silmiin katsomisella saa ihmeellisiä asioita aikaiseksi.

Jospa ihmistenkin kanssa ristiriitatilanteet ja konfliktit koettaisi kääntää yhteiseksi tutkimiseksi. Mitä tässä hetkessä tapahtuu? Mitä tämä merkitsee sinulle? Merkitseekö se samaa vai jotain erilaista minulle? Millaisilla pienillä liikahduksilla, vastaantulolla, toisin sanomisella tai toimimisella pääsisimme yhdessä eteenpäin?

Neljäs tutkivan asenteen toimintavinkki liittyy monesti niin inhimilliseen reaktioon: vaikeissa tilanteissa puolustuskannalle asettautumiseen. Selittämisen, torjumisen, välttämisen tai jopa vastahyökkäyksen sijaan voisin usein pysähtyä miettimään toisen reaktiota ja omaa osuuttani sen syntymiseen. Tai voisin miettiä tilannetta laajemmin myös toisen ehkä erilaisesta näkökulmasta käsin. Pieni aikalisä mahdollistaa tällaisen itsetutkiskelun ja antaa sitä kautta mahdollisuuden myös erilaiseen puhumisen tapaan tai toimimiseen.

Odotan siis suurella ilolla sitä intensiivistä tutkivan asenteen valmennusta, jota Pyry-poika tulee minulle tarjoamaan. Rohkaisenpa samalla sinuakin pieniin kokeiluihin tällä saralla.

Tutkiva asenne:

  • Käännä tuomitsevuus uteliaisuudeksi
  • Käännä konfliktit yhteiseksi tutkimiseksi
  • Käännä olettamukset kysymyksiksi
  • Käännä defensiivisyys itsetutkiskeluksi