Julkaisija: ← Blogi

Vapauttava muutos

Organisaation muutoksiin liitetään tällä hetkellä yleensä kielteisiä mielikuvia. En väitä, etteikö näin olisi hyvästä syystä. Muutoksen kaverina tulee melko usein esiin kaksi kirjainta, jotka vielä sattuvat olemaa lyhenne kaikista tavoiteltavimmasta asiasta: yhteistoiminnasta. Niin ne sanat värittyvät…

Kyse näyttää olevan siitä, että organisaatioiden rakenteet ja erilaiset ohjausmekanismit ovat tehneet toiminnan muuttamisesta niin hankalaa, että joka kerta uudistustyössä joudutaan käyttämään runsaasti ”väkivaltaa”. Asiat, jotka toivat vielä 80-luvulla turvaa ja oikeutta työntekijöille – kuten selkeä työaika tai tarkasti määritelty työnkuva – ovatkin muuttuneet yksittäisen henkilön uhaksi, sillä ne eivät taivu jatkuvasti muuttuvaan toimintaympäristöön. Joustavuuden puutteessa firmat päättävät esimerkiksi kokonaisen toiminnon lopettamisesta ja runsaista irtisanomisista, jotta organisaatio mukautuisi muuttuvaan ympäristöön ja asiakastarpeeseen.

Voisiko muutosta sittenkin tehdä jollakin muulla tavalla? Itseäni houkuttaa ajatus joustavuuselementtien lisäämisestä kaikilla tasoilla. Paljonko johdon pitää vähentää ohjeistusta ja seurantaa, jotta jokaisen oma ajattelu tulee arvoonsa – siis käyttöön? Paljonko työntekijöiden pitäisi joustaa omista reunaehdoistaan, jotta johto uskoisi työntekijöiden vastuullisuuteen?

Niillä organisaatioilla, joilla on jyrkkä hierarkkisuus, tulee matka olemaan pitkä. On kuitenkin vaikea kuvitella, että suomalaisesta korkeasta osaamisesta saadaan kilpailuetua verrattuna muihin kansoihin millään muulla tavalla kuin aloittamalla turhien valvontojen ja ehdottomuuksien purkutalkoot.

Ota yhteyttä

Kiinnostuitko?

Tervetuloa Suhteiden johtamisen webinaariin 9.2. klo 8:15–9.

Organisaatio

Nimi

Puhelinnumero

Sähköposti