Julkaisija: ← Blogi

Empatia- ja kilpailukyky

Luin pitkästä aikaa tutkimusartikkelin. Suomi on totutusti erilaisissa maavertailuissa maailman kärkeä. Tässä tutkimuksessa tuli kuitenkin päinvastainen tulos. Lukemani tutkimus kartoittaa eroja empatiakyvyssä eri maiden välillä. Tutkimukseen osallistui 104 000 ihmistä. Suomen kokonaissijoitus on 58. yhteensä 63 maan joukossa. Vertailuluku muutamiin muihin maihin on seuraava, Tanska 4., Saksa 22., Ranska 31. ja – ihme kyllä – Ruotsi 49.

Empatia oli tässä tutkimuksessa jaoteltu:

  1. Huolehtimiseen ja välittämiseen  emotionaalinen komponentti. Tutkimuksen mukaan empatia on yksi kriittinen tekijä vuorovaikutussuhteiden luomisen ja ylläpidon kannalta. (Suomen sijoitus 61.)
  2. Toisen asemaan asettuminen – kognitiivinen ja älyllinen komponentti. Se kertoo osaammeko eläytyä toisen asemaan ja miten meidän olisi mahdollista reagoida toisten tilanteisiin. (Suomi 53.)

Mistä tämä voisi kertoa? Ehkäpä Suomen yli pyyhkäisseen talouslaman vuoksi empatiakyvyn tarve on lisääntynyt ja empatia on noussut työelämässä tärkeäksi tutkimuskohteeksi.

Kykynä empatia on kriittinen työelämässä. Esimerkiksi ristiriitatilanteissa rationaalisuus ja oikeassa oleminen on tuhoisaa. Sen sijaan kiinnostus toisen ihmisen ajatuksiin ja kokemuksiin luo luottamusta. Rakentaminen on paljon vaikeampaa kuin rikkominen.

Googlen tutkimuksissa taas huipputiimit erotteli psykologisen turvallisuuden kokemus. Eräässä organisaatiossa ihminen totesi, että hänen organisaatiossaan käy yleensä niin, että eri puolilla organisaatiota työskentelevät tulevat kertomaan omat mielipiteensä ja lähtevät pois samojen ajatusten kanssa. Ilman vaikuttumista toisten ajatuksista, joka kuitenkin on vuorovaikutuksen tarkoitus. Ei siis merkkiäkään yrityksestä asettua toisen asemaan.

Huikea käytännön esimerkki empatiasta ja sen perusteella seuranneesta toiminnasta on Supercellin maksamat yhteisöverot Helsinkiin. Ilman empatiakykyä tätä ei olisi tapahtunut, vaan rahat olisi siirretty muualle. Tämän lisäksi yritys on rahoittanut nuorisotyötä. Ainoa toive on kaupungin uudistumiskykyyn panostaminen, viihtyvyyden kehittäminen sekä palveluiden lisääminen.

Mielenkiintoisia tutkimustuloksia on myös onnellisuuden tutkimuksesta. On havaittu että suhteesi omaan pomoosi, korreloi sydämen hyvinvoinnin kanssa. Kuten usein on havaittu, ihmiset eivät jätä organisaatiota, vaan esimiehen. Jos ajatellaan, että empatia saa aikaan onnellisuutta, sen vaikutukset eivät jää vain yksilön hyväksi. Sosiologisissa tutkimuksissa on todettu, että jos sinä olet onnellisempi, myös poikasi opettajan aviomies on onnellisempi – aika systeeminen vaikutus.

Voisiko Suomessa olla aika alkaa kehittää näitä taitoja, jotka eivät ole vielä ehtineet kehittyä. Onko empatian rooli annettu liiaksi yhteiskunnalle? Työelämässäkin tiedetään, että vuorovaikutussuhteissa rakentuva luottamus on se pohja, jolle yhteistyö ja kehittyminen perustuu.
Kukapa ei haluaisi työelämään enemmän yhteisöllisyyttä ja koettua hyvinvointia. Nämä ovat yhteydessä empatiakykyyn ja onnellisuuteen. Empatia luo huipputiimejä. Luo sinäkin.

 

Koko artikkeli: Differences in Empathic Concern and Perspective Taking Across 63 Countries William J. Chopik1, Ed O’Brien2, and Sara H. Konrath 3. Journal of Cross-Cultural Psychology

Uutinen Turun Sanomissa: Suomalaiset ovat lähes maailman huonoimpia asettumaan toisen ihmisen asemaan

Ota yhteyttä

Kiinnostuitko?

Tervetuloa mukaan jatkamaan pohdintaa Resonoiva kuuntelu etänä – hajautuneen organisaation kuuntelu -webinaariin 14.12. klo 8:15–9:00

Organisaatio

Nimi

Puhelinnumero

Sähköposti