Julkaisija: ← Blogi

Loukkaavuus ja provosoivuus

Minun on tehnyt jo jonkin aikaa mieli kirjoittaa jotakin fiksua siitä, miten voisimme vähentää polarisoivien keskustelujen määrää netissä, sillä on vaikea uskoa, että ne tuottavat oikein kenellekään iloa. Ongelmana oli pitkään, että en oikein tiennyt hyviä vinkkejä. Eilen kävin poikani Simeonin kanssa iltapalalla. Herkullisen keskustelun ja kohtuullisen iltapalan jälkeen saatiin kasaan muutama juttu.

Tunnistatte varmasti ilmiön, kun ihmettelen vaikka:

  • miksi Trump presidenttiehdokkaana on niinkin suosittu, vaikka keskeiset sloganit ovat suoraan jotakin ihmisryhmää vastaan
  • Uutisvuodon kaltaisten ohjelmien suosiota, vaikka naurunpaikka yleensä on se, kun sanotaan jotakin todella ikävää jostakin ihmisestä, joka ei ole paikalla
  • viime aikojen yhteiskunnallista keskustelua somessa, joka on lähinnä äärikommenttien kilpalaulantaa

Mitä tämän perusteella voisin kokeilla, että maailmasta tulisi jotenkin ehjempi paikka?

  1. Ensimmäisenä ajattelen, että kaikessa mediassa (some mukaan lukien) voisin rajata, että julkaisen kirjoituksia vain omalla nimellä. Jos kanttini ei kestä laittaa nimeä alle, silloin ei myöskään työkalu asian hoitamiseen taida olla oikea.
  2. Toisena ja vähän vaativampana haasteena tulee mieleen, että jos minulla on laitettavana vain yhdestä näkökulmasta tekstiä, en ole vielä tainnut perehtyä asiaan kunnolla. Omalta kohdalta tämä tarkoittaa sitä, että nyt minun täytyy puolustaa vapaata, yksipuolista, kirjoittelua. Ehkä on parempi, että on mahdollisuus huutaa omaa pahaa oloa pois verrattuna siihen, että sen tekisi jollakin konkreettisemmalla tavalla (ei kovin hyvä yritys, mutta kasvot säilyy).
  3. En sano tai kirjoita mitään ikävää tai loukkaavaa niin, etten näe vastaanottajan reaktiota. Jos teen niin, toisen osapuolen reagointi ei hillitse minua, enkä muista tai opi tunneälykkyyttä. En siis tunnista aiheuttamaani halveksuntaa tai tuskaa.

Tässäpä vielä stand up -linkki saamaani vinkkiin, jossa Louis C.K. perustelee, miksi hänen lapsensa eivät saa älypuhelimia. Aika namia…

Ota yhteyttä