Julkaisija: ← Blogi

Lataa aivosi liikkumalla kesken työpäivän

Läikkyykö työsi vapaa-ajalle? Itse olen niin vapaassa työssä, että se heiluu miten sattuu: joskus täytenä tsunamina iltoihin ja viikonloppuihin, välillä myös yöuniin. Tarkemmin sanottuna öihin, yöunien tilalle. Samanaikaisesti työn vaativuus kasvaa. Pitää olla läsnä ja herkkänä. Asiakkaiden kuuntelu ei kuitenkaan suju väsyneillä aivoilla.

Pari linkkiä taustaksi, muutkin taitavat miettiä ja toteuttaa tätä ajatusta:

Entäs jos tehtäisiin lyhyempää työaikaa? ”Usein kuudessa tunnissa saisi aikaan saman mitä 10–12 tunnissa” – Heli Heiskanen

Se pärjää joka pitää aivoistaan huolta ”Kuka tahansa jaksaa paahtaa töitä yhden päivän. Se pärjää, joka on seuraavana päivänä palautunut edellisen päivän urakasta” – Minna Huotilainen

Urheile kesken päivän ”Liikunta on tutkitusti erinomainen tapa katkaista työt ja puhdistaa mieltä. Ja itse asiassa ajatustyötä tekeville ihmisille niiden yhdistäminenkään ei ole mahdoton ajatus.” – Työkirja 925

Sleep your way to the top “We can sleep our way to increased productivity and happiness, and smarter decision making” – Arianna Huffington

Why it’s time we paid employees to exercise at work  “Employees return from workouts refreshed and better focused on their jobs. Time lost on exercise is made back and more in terms of improved productivity.”

Regular exercise is part of your job  “Studies indicate that our mental firepower is directly linked to our physical regimen. And nowhere are the implications more relevant than to our performance at work.” – Harvard Business Review

Restoring your energy “There are a number of things you can do to replenish your mental energy that don’t involve drinking more coffee or high-caffeine sodas.” – Emma Seppälä

Olen käynnistänyt vastaiskun. Projektini nimi on 4 1/2. Aion läikyttää jokaisen työviikkoni normaaleihin tunteihin puolikkaan päivän verran aikaa, jolloin teen juuri sitä, mitä mieli ja keho sillä hetkellä pyytää.

Yleensä se pyytää liikuntaa, rauhoittumista, meditaatiota, nokosia. Välillä se haluaa juosta tai nostella puntteja, nostaa sykettä. Toisinaan se haluaa kävellä rauhallisesti, joogata tai vain ravistautua jännitteistä. En halua tehdä tästä yhtä lisäsuoritusta kiireiseen työviikkoon. Olennaista on kuunnella omaa mieltä ja kehoa, ja tehdä juuri sitä, mitä sillä hetkellä haluaa. Annan aivoilleni tilaisuuden palautua ja olla parhaimmillaan.

Pidän vuoden mittaisen kokeilun. Mittarina on niiden työviikkojen lukumäärä, jolloin kiireestä huolimatta varasin itselleni 1/2 päivän liikunta- ja meditointitauon. Vuodessa on 52 viikkoa, lomat ja juhlapyhät huomioiden työviikkoja on ehkä 45. Olen armollinen itselleni, asetan tavoitteeksi 35 onnistunutta työviikkoa vuoden 2016 aikana.

Tilanne tätä kirjoitettaessa: 5 kokonaista työviikkoa takana, joista 4 viikolla olen pitänyt 1/2 päivän tauon (no, yksi tauko oli 2 tuntia). Toki siellä on myös iltatöitä ja reissupäiviä, mutta olen vallannut sillanpääaseman.

Useimmiten olen liikkunut ja palautellut aivojani toimintakuntoon keskiviikkoaamuisin, kutsun sitä nimellä “keskiviikkokeidas”. Tiistai-ilta tuntuu perjantailta, kun tiedän seuraavan aamun alkavan meditaatiolla ja aamulenkillä.

Tarvitsenko luvan tähän? Työnantajalta? En tarvitse. Asiakkailta? En tarvitse. Itseltäni? Taisin tarvita, mutta olen sen nyt itselleni antanut. Nautin elämästä – myös työelämästä. Hyppään kolmiloikan: ilo-, terveys- ja tuottavuusharpan. Aivot ja asiakkaat kiittävät.

Ota yhteyttä