Julkaisija: ← Blogi

Kerro tarinasi

Hölkkään ympäri Jyväsjärven rantaraittia ja yhtäkkiä havaitsen pienen sillan kupeessa tekstin: “Tell us your story” – “kerro meille tarinasi”. Jatkan juoksemista, mutta huomaan lauseen jäävän pyörimään mieleeni.

Jokaisella organisaatiolla on tarinansa. Tai itse asiassa useita tarinoita kertojasta riippuen. Jokainen meistä on oman organisaationsa tarinan luoja ja kertoja. Meillä on aina mahdollisuus valita millaista tarinaa kerromme. Onko se tarina onnistumisista vai tarina ongelmista?

Ihmismielen on helpompi kertoa tarinaa ongelmista. Organisaatioilla on pitkät perinteet ongelmatarinoiden kertomisessa. Vuosikymmeniä sitten luodut organisaatiokyselyt ovat alunperin ponnistaneet tästä viitekehyksestä: kartoitetaan systeemin viat ja sitten korjataan ne. Olemme taitavia tunnistamaan ongelmia.

Onneksi tarinan muuttaminen on helppoa. Muuttamalla tarinankerronnan tapaa myös itse tarina muuttuu. Voimme aina valita, mitä puhumme ja miten puhumme. Kieli on tarinan keskeisin rakennusaine. Kieli on kuin taskulamppu: meillä on mahdollisuus päättää, mitä asioita tuomme valokeilaan.

Olen haastanut itseni kertomaan tänä vuonna aikaisempaa parempia tarinoita. Tarkoitukseni on huomata enemmän kaikkea sitä hyvää, mitä kollegani tekevät. Ja aion myös kertoa sen heille. Haastan jokaisen mukaan uudenlaiseen tarinankerrontaan. Millaisen tarinan sinä haluat kertoa vuodesta 2016?

Ota yhteyttä