Julkaisija: ← Blogi

Tehokkuutta lisää – laadun kustannuksella vai kanssa

Oletteko huomanneet, että näinä vaikeina aikoina (joita toki voi kutsua muullakin nimellä) uskotaan monesti, että tehokkuutta voidaan parantaa ja laatu säilyy samana. Minulle oli helpottavaa lukea ”Relational Coordination: Guidelines for Theory, Measurement and Analysis” (Gittell 2012), kun kaveri puhkaisee tehokkaasti tuon kuplan.

Tutkailua on tehty ympäristöissä, jossa asiakkaan kokemus muodostuu eri roolissa työskentelevien henkilöryhmien yhteistyöstä, kuten vaikkapa lentokentällä tai sairaalassa. Taitaa olla meille monella aika tuttu tilanne. Luuppi menee siis näin: Jos jotakin osasta pelkestään tehostetaan, laatu huononee ja samaan asiaan joudutaan ennen pitkää lisäämään resurssia.

Mitä tarkoittaa sitten laadun kanssa tehostaminen? Silloin voidaan kehittää herkullisen yksinkertaisia asioita:

  • vuorovaikutuksen säännöllisyys ryhmien välillä
  • vaihdettavan informaation laatu
  • ryhmien välinen ongelmanratkaisukyky
  • yhteiset tavoitteet ja niiden seuranta
  • ryhmien yhteinen ymmärrys ja tietopohja
  • vastavuoroinen arvostus

Gittell on kuvannut kahdella kehämallilla ilmiötä. Kummassa kehässä on mukavampi pyöriä?Gittell_kehät

Ymmärrän hyvin, että aiemmin on ollut vaikea saada erilaisia ryhmiä keskustelemaan yhteisistä tavoitteista tai se on ainakin tullut kalliiksi. Digitalisoituva ympäristö tarjoaa kuitenkin nykyään hienoja mahdollisuuksia tuohon. Kyse on vaan siitä, että uskaltaa pysähtyä ja hypätä pyörän selkään.

Ota yhteyttä