Julkaisija: ← Blogi

Tarjolla oman alan töitä

Pääsin jälleen viime viikolla viettämään hienon tuokion Jyväskylän kauppakorkeakoulun opiskelijoiden kanssa Vain työelämää -No Agenda Clubilla. Toimin yhdessä kollegani Liimataisen Ilkan kanssa clubin isäntänä. Kevään aikana meillä oli yhteensä viisi tapaamista. Viime viikon clubilla opiskelijat olivat uteliaita toistensa opiskelu- ja työkokemusten suhteen. Miten kukin oli päätynyt opiskelemaan kauppakorkeakouluun ja millaista oppia kullakin oli työelämästä?

Opiskelijoiden jakaessa omia tarinoitaan työelämän seikkailuista, nousi keskustelun teemaksi oman alan hommat ja koulutusta vastaavat työt. Yksi pohdiskeli, ettei ole vielä ehtinyt kerryttää kokemusta oman alan töistä. Toinen pähkäili, miten pääsisi opiskelujen jälkeen koulutusta vastaaviin puuhiin. Jäin pohtimaan käsitettä: oman alan työt. Mitäs niillä oikeastaan tarkoitetaan?

Kaupallinen koulutus antaa sisältöjensä puolesta mainiot eväät toimia mitä erilaisimmissa työtehtävissä. Sisällöllinen puoli on kuitenkin vain yksi – ehkä turhankin kapea – näkökulma asiaan. Mitä jos näkökulmaksi otetaankin innostus, asenne, motivaatio ja kyky oppia uutta? Mitä jos opiskeluajan tärkein tehtävä olisikin tuottaa innostuneita, motivoituneita ja omaan kehittymisen intohimoisesti suhtautuvia oppijoita?

Innostunut, motivoitunut ja kehittymishaluinen ihminen on aina oman alansa työssä – työtehtävästä ja koulutustaustasta riippumatta. Näin totesimmekin yhdessä clubilaisten kanssa.

Tuntui, että clubin päätyttyä oli henkisesti kevyt ja samalla innostunut olo. Tajusin nimittäin olevani tukevasti oman alan töissä: nautin kehittämistyöstä erilaisissa työyhteisöissä, innostun ja inspiroidun kollegoistani, tunnen oppivani uutta joka päivä. Helppoa alaa en ole valinnut, sillä tämä työ haastaa valtavasti. Mutta niin oman alan työn pitääkin tehdä. Aion siis pysyä näissä töissä loppuikäni – siis oman alani töissä.

P.S. Hieman lisätietoa tuosta Vain työelämää – No Agenda Clubista: Clubin tarkoituksena on puhua opiskelijoille tärkeistä ja mielenkiintoisista oman elämän ja työelämän teemoista. Clubilla ei ole ennakkoon määriteltyä agendaa, vaan siellä puhutaan opiskelijoille tärkeistä asioista. Viitekehyksenä keskustelulle ovat työelämään sekä omaan tulevaisuuteen liittyvät teemat.

Jos haluat tietää lisää No Agenda Club -toiminnasta, kysy lisää kollegaltamme Pekka Pirhoselta. Pekan ajatusten ja No Agenda Club – Elä väljästi -kirjan inspiroimana Suomessa on käynnistetty jo kymmeniä agendattomia clubeja yli kymmenen vuoden ajan.

Ota yhteyttä