Julkaisija: ← Blogi

Rakas joulupukki

Jouluun on enää muutama yö aikaa, mutta kirjoitan sinulle, rakas Joulupukki, vielä toivorikkaana viimeisiä toiveitani. Olen katsellut ja kuunnellut huolestuneena monen työyhteisön uutisia irtisanomisista, aina kovenevasta kiireestä, kiristyvistä tilanteista ja tunnelmista, kyynistymisestä, ilmapiiriongelmista ja monista muista haasteista, joita työntekijät ja esimiehet kohtaavat omassa työn arjessaan. Heille kaikille tahtoisin toivoa joululahjaksi jotain oikein hyvää joka kantaisi myös pitkälle uuteen vuoteen.

Toivoisin kaikkiin työpaikkoihin mahdollisuutta unelmien työkulttuurin rakentamiseen. Sen mukaan, mikä itse kullekin työyhteisölle on tärkeää. Jossain se voi olla arvostuksen ja tunnustuksen antamisen lisäämistä, jossain osallistuvaa ja osallistavaa johtamista, monissa ehkä ihmissuhteiden, viestinnän ja vuorovaikutustaitojen parantamista. Toisille tärkeää on oman työn mielekkyyden ja merkityksellisyyden kokeminen lisääntyvässä määrin, ja jossain tärkeintä voi olla tulostietoisuuden ja talouden realiteettien ymmärryksen kasvaminen. Jossain työyhteisössä esimiehet toivovat tiimeiltään enemmän itseohjautuvuutta ja autonomiaa, toisaalla lisää omistautumista ja yhteisvastuullista toimintaa. Joku yksilö haluaa lisää haasteita ja oppimismahdollisuuksia, toinen taas omaan elämäntilanteeseensa hetkellistä kevennystä haasteiden kuormalle. Toivelistan ykkösenä on joissain työpaikoissa kyky ja uskallus vaikeuksien kohtaamiseen ja toisten tukemiseen niissä, toisissa taas muutoksessa elämisen ja selviytymisen taidot. Kiireettömyyttä toivotaan varmasti kaikkialla.

Voisitko rakas Joulupukki mahdollistaa työpaikoilla yhteisen pysähtymisen hetken, jossa voitaisiin miettiä sitä, mikä juuri meidän työyhteisössä on tärkeintä työstettävää yhteisen unelmien työkulttuurin kehittämiseksi toivottuun suuntaan. Siihen tarpeeseen sitten voisit antaa lahjapussistasi lisäeväitä pienien kehitysaskeleiden ottamiseen, sillä pienellä askeleella se pitkäkin matka aloitetaan.

Kaikille toivoisin joka tapauksessa työn iloa ja imua, uskallusta, uuden kokeilemisen halua ja ripauksen leikillisyyttä, mahdollisuutta kokea ja katsella työhön liittyviä, joskus ah, niin vaikeita ja raskaita asioita, hieman kevyemmällä otteella, pilkettä silmäkulmassa.

Rakas Joulupukki, eihän toivelistani ole mahdoton? Omien työkavereideni kanssa uskomme, että unelmien työkulttuurien rakentaminen on mahdollista ja sen puolesta haluamme tehdä työtä omalla panoksellamme. Lupaan työkavereideni kanssa tehdä oman parhaani auttaaksemme työyhteisöjä eteenpäin, kun pysähtyminen asian ääreen on saatu aikaiseksi.

Odotan sinua taas tänä jouluaattona. Tervetuloa!