Julkaisija: ← Blogi

Kohtaaminen aikataskussa

Usein valitetaan aikapulaa. Että työmäärän keskeltä ei ennätä kohdata ja kuunnella asiakkaita, kollegoita, alaisia tai esimiestä kunnolla. On liian kiire. Kun olen kysynyt valmennuksissa, millaisesta työkulttuuripuheesta ihmiset haluaisivat luopua, on ainakin yksi vastauksista kiirepuhe. Jos puhumme kiireestä, se pysyttelee kanssamme. Meille tulee jatkuvasti kalvava tunne, ettemme ennätä mitään, emmekä tarpeeksi. Muutumme poissaoleviksi ryntäilijöiksi.

Humapin Organisaatiokuuntelijat-valmennuksessa löysimme kokemuksen kautta käsitteen aikatasku. Se on kokemus, että vaikka päällisin on niin kiire, ettei meinaa uskaltaa pysähtyä, johonkin hetkeen tai kohtaamisiin on mahdollista luoda tila, jossa kiire on poissa. Vaikka kellosta katsottuna aikataskukohtaaminen olisi viisi minuuttia, se tuntuu paljon pidemmältä.

Asiakaspalveluvalmennukseen kiteytin Aikataskun luomisen seuraavasti:

 1. Läsnäolo
  Se mitä oli äsken ja mitä on tulossa, siirretään pois mielestä. Tässä hetkessä ei ole muuta kuin tämä asiakas.
 2. Kohtaaminen
  Katsotaan ihmiseen, ei esimerkiksi näyttöön tai papereihin. Ihmisen kertoma tarina on ensisijainen, jota dokumentit täydentävät eikä päinvastoin.
 3. Rauhallisuus
  Ei ole mitään hätää. Uskon siihen itse.
 4. Yhteistyö
  Aikataskuun astuminen vaikuttaa työtovereihin. Heille tulee myös mahdollisuus aikataskuun seurassani. Yhteistyö vahvistaa aikatasku-kokemusta ja asiakkaat huomaavat lähtevänsä luotamme tyytyväisinä.

Riitta Birck
Arts-valmentaja, yhteisöpedagogi, aikataskuilija