Julkaisija: ← Blogi

Innostumisen ihme

Viime kevät oli työssäni vaikeaa aikaa. Kalenteri vaikutti täydeltä ja kuvittelin tekeväni paljon töitä. En kuitenkaan saanut aikaan sitä mitä halusin. Työ tuntui puurtamiselta. Asiakkaat eivät vastanneet viesteihini. Henkilökohtainen tulostavoite ei toteutunut.

Tänä syksynä tunnen olevani eri ihminen. Kalenteri vaikuttaa täydeltä ja minulla on energinen olo. Uusia ideoita tulvii, asiakkaat hymyilevät ja soittavat perään. Laskutus on hyvällä tasolla ja uusia hankkeita kuplii mielessä.

Mitä on tapahtunut? Onko Suomi noussut vihdon lamasta? Ei! Olen vain innostunut työstäni. Havahdun: Miksi? Mistä on kysymys? Mistä innostumisessa on kysymys? Innostuin tutkimaan innostumista.

Eipä aikaakaan kun löysin kolme tutkimusta:

  1. Nic Marks: Innostuneet ihmiset ovat 31% tuottavampia, 300% innovatiivisempia ja sairastavat 60 % vähemmän kuin muut.
  2. Gary Hamel:  millaisia työntekijöitä yritykset haluavat rekrytoida. Kärjessä olivat intohimoiset, viimeiseksi jäivät kuuliaiset.
  3. Gallup Reserch: Keskimäärin 20 % työntekijöistä kokee itsensä innostuneeksi, 60 % tekee sen mitä käsketään ja 20 % ”jättää WC:ssä käydessään hanan vuotamaan, jotta sekin olisi pois työnantajalta”.

Ryhdyin keskustelemaan asiasta kollegoideni kanssa. Kysyin heiltä mistä he innostuvat työssään? Sain odotettuja vastauksia: haasteellisuus ja autonomia, oppiminen ja yhdessä tekeminen, oivaltaminen ja keksiminen, tavoitteet ja niiden saavuttaminen, itseä kiinnostavat työtehtävät.

Erityisen kiinnostavaa oli se, että jokainen käymäni keskustelu innostumisesta johti myös meidän keskustelijoiden innostumiseen. Kysymykseen vastaaminen aiheutti muutoksen ryhdissä ja äänensävyssä. Pohdinta aktivoi nojaamaan eteenpäin ja oivallukset muotoutuivat hymyksi.

Haastatellessani kollegoitani huomasin itsekin virittyväni uudella tavalla. Lähes poikkeuksetta keskustelut johtivat yhteisten innostusten etsimiseen ja kiinnostavien ajatusten rakenteluun, hykertelyyn ja lopulta yhdessä synnytettyyn työideaan. Suurimmalle osalle ideoista sovittiin vielä seuraava askel tai kokeilu.

Innostuin teemasta lisää: miten intohimoa synnytetään – tai johdetaan? Innostuksen ja inspiraation synty vaikuttaa olevan magiikkaa. Niitä ei voi suunnitella, käskeä tai kirjoittaa prosesseiksi. Mekaanisuus ja toisto vaikuttavat innostukseen heikentävästi.

Ainut keino on olla puutarhuri ja tarjota mahdollisuus ja olosuhteet innostumisen ilmaantumiselle ja kasvulle. Kollegani Tuomaksen kanssa innostuksissamme kehittelimme innostumisen henkisiä puitteita:

  • Älä tapa: Kyynisyys tuhoaa innostuksen helposti
  • Uteliaisuus: Ole kiinnostunut ihmisten kiinnostuksen kohteista
  • Yhdistä ihmisten kiinnostuksia: innostus syntyy usein vuorovaikutuksessa
  • Vapaus: Luo tila tai haaste suunnata innostus hyödylliseen asiaan
  • Vahvista ja myötäinnostu: Vaikutu, arvosta ja juhli
  • Liitä arkeen: Mahdollista nopeita kokeiluja ja pieniä tavoitteita
  • Ei paineita: Epäonnistumiset ovat tarpeellisia tienviittoja

Haastan kaikki mukaan innostamaan ja voimaan hyvin sekä samalla nostamaan omaa, tiimin, yrityksen ja koko Suomen tuottavuutta. Sen voi aloittaa kysymällä kollegalta tai asiakkaalta: Mikä sinua innostaa työssäsi?

Ota yhteyttä