Julkaisija: ← Blogi

Rakastan, rakastan

Viime aikoina on raportoitu mielenkiintoista tutkimustietoa ihmisten sitoutumisesta tai omistautumisesta omaan työhön. Yhteistä eri mantereilla tehdyissä tutkimuksissa on se, että työpaikoista löytyy parikymmentä prosenttia (+-10) sitoutuneita. Vähän reilu puolet porukasta on puolestaan ”vain töissä käyviä” työntekijöitä, jotkahoitavat hommansa ihan ok. Mielenkiintoisesti aina löytyy myös se 20 %. Väki, joka pikemminkin vaikeuttaa työn onnistumista.

Hätäisesti luettuna tuo herättää johdon näkökulmasta kysymyksen, että miten ihmeessä pääsemme mahdollisimman nopeasti eroon tuosta viidenneksestä. Jos vika olisi yksilöissä, kaiken järjen mukaan viime aikaisten YT-prosessien jälkeen luulisi töissä olevan jäljellä vain omistautuneita ihmisiä. Mistä sitten pulpahtelevat uudet motivoitumattomat ihmiset?

Olen työurani aikana jututtanut kehittämismielessä tuhansia ihmisiä. Vielä en ole kahden kesken tavannut ketään, joka ei toivoisi työssään onnistumista tai työpaikkansa menestymistä. Sen sijaan olen näiden jo omistautuneiden lisäksi tavannut lukuisia, jotka kokevat vahvasti, etteivät tule kuulluksi, eikä heidän osaamistaan hyödynnetä. Toisella puolella organisaatiota ei tiedetä, mitä toisella puolella tehdään ja kehitellään hyvässä uskossa jotakin ihan päinvastaista. Voisiko olla niin, että ihmiset eivät välttele sitoutumista työhönsä, vaan että nykyiset tavat organisoitua ja olla vuorovaikutuksessa synnyttävät sitoutumattomuutta.

Vanha tarina avioparista kertoo vaimon tiedustellessa, että vieläkö Reino sinä rakastat mua Reinon vastanneen, että johan minä sen kerran sanoin ja ilmoitan sitten, jos asia muuttuu. Minusta tuntuu, että moni Reino – niin kuin moni johtajakin – voisi näyttää toisten merkityksen. Jos ei päivittäin niin ainakin merkittävästi useammin. Säästyisimme näin väljähtyneiltä liitoilta ja työsuhteilta. Se, mikä parisuhteessa vastaa vaikka mukavaa jalkahierontaa tai viinilasillista kynttilän valossa, tarkoittaa organisaatioympäristössä rauhallista juttutuokiota mukavasti, miellyttävässä ympäristössä. Molemmissa tapauksissa suhde vahvistuu ja sitotuminen lisääntyy.

Ota yhteyttä