Julkaisija: ← Blogi

Voitko hyvin?

Ei liene kenellekään yllätys, että työntekijöiden hyvinvointi nousi voimakkaasti esiin haastatellessamme eri yritysten työntekijöitä teemalla ”unelmien työpaikka”. Hyvinvoivat ihmiset tuottavat parempia tuloksia ja ovat motivoituneempia tekemään töitä. Näinhän se menee – tai ainakin pitäisi mennä.

 “Hyvinvointi + tekeminen = tuloksellisuus.”

Näin lausahti eräs haastateltavistamme. Kuitenkin monissa haastatteluissa tuntui, ettei tätä työnteon matemaattista peruskaavaa ole vielä kaikissa yrityksissä täysin ymmärretty. Hyvinvointi ja tuloksellisuus nähdään jopa vastakkaisina asioina. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään monimutkainen algoritmi vaan nimenomaan yksinkertainen yhteenlasku kuten sitaatistakin nähdään.

Monien haastateltavien unelmien työpaikkaan kuuluvat hyvä ruoka ja harrastusmahdollisuudet. Mainittiinpa haastatteluissa myös hedelmäkorit ja kesäpäivätkin. Taukojen merkitystä ei tule myöskään missään nimessä väheksyä. Pienet asiat luovat hyvinvointia. Tässä asiassa työntekijöiden kuuleminen on ensiarvoisen tärkeää.

Itseäni haastatteluissa kiinnosti liikuntatieteiden opiskelijana ennen kaikkea liikunnan tuottamaan hyvinvointiin liittyvät ajatukset. Kahden vuoden opiskelujeni aikana olen tutustunut lukemattomiin tutkimuksiin, jotka puhuvat liikunnan terveysvaikutteiden puolesta. Henkisen vireyden kohentuminen, mielialan paraneminen, stressin väheneminen ja oman kehon hahmottamisen kehittyminen: siinä joitain esimerkkejä Liikunnan luentosaleissa kuulluista psyykkiseen hyvinvointiin liittyvistä terveysvaikutuksista. Olikin ilo huomata, että liikunta nähtiin myös yrityksissä tärkeänä hyvinvointiin liittyvänä asiana.

Jos pohdin omaa unelmien työpaikkaani, nostaisin tärkeimpänä hyvinvointiin liittyvänä aspektina esiin mahdollisuuden harrastaa. Oli harrastuksena sitten salibandy, kutominen tai vaikka kauko-ohjattavat autot, on niiden merkitys ihmisille usein valtava. Kuuntelin kauhulla eräässä haastattelussa kuinka haastateltavat kertoivat joutuneensa luopumaan viikoittaisista harrastuksistaan kiireisen työn takia. Ainakin itselleni harrastukset antavat sanoinkuvaamattoman tärkeän vastapainon opiskeluille ja työlle. Parin tunnin pallon perässä juoksemisen jälkeen on taas kummasti enemmän virtaa palata työ- ja opiskeluasioiden pariin.

Henri Pelkonen, Unelma-tiimi

Henri on Jyväskylän yliopiston liikunnan yhteiskuntatieteiden opiskelija ja Humapin kanssa yhteistyötä tehneen Unelma-tiimin jäsen. Lue lisää Humapin ja Jyväskylän yliopiston Unelmien työpaikkojen anatomiaa etsimässä -projektista täältä.