Julkaisija: ← Blogi

Onnellinen, motivoitunut, tuloksellinen

Motivaatio on kaikki. Niin työssä kuin elämässäkin, se on perimmäinen voima, joka vie meitä eteenpäin vierivän kiven lailla. Miksi valitsemme tietyn opiskelualan, miksi haemme tiettyä työpaikkaa, miksi pysymme 25 vuotta töissä samassa organisaatiossa.

Meillä kaikilla on päiviä, jolloin motivaatio saa meidät työskentelemään kuin hurrikaanit. Päiviä, jolloin teemme tuntikausia töitä lepäämättä – silkassa flow-fiiliksen hurmassa. Ja sitten on niitä päiviä, jolloin ei vain huvita. Päiviä, jolloin pitäisi tarttua tärkeään tehtävään, mutta kun kipinää ei ole, tulosta ei saa aikaan.

Me kaikki tietysti haluaisimme, että jokainen päivä olisi hyvä päivä, ja motivoituisimme hymy huulilla töihin aina raketin lailla. Tietenkään näin ei ole, c’est la vie. Jos silti tiedämme, mistä työmotivaatiomme kumpuaa, olemme jo askeleen lähempänä unelmiemme työelämää ja kasvamista työntekijöinä ja ihmisinä.

Itse olisin tuskin lähtenyt tekemään uutta tutkintoa jo yhden suoritettuani, jollen olisi todella ollut motivoitunut ja kokenut seikkailua edessäni minulle merkitykselliseksi ja kiinnostavaksi. Sama pätee tämän projektin kanssa.

Unelmien työpaikka -tutkimuksessamme saimme selville motivaation kaksimuotoisuuden: motivaatio lähtee sekä sisältä että ulkoapäin. Sisäinen motivaatio lähtee ihmisen sisimmästä. Löytääksemme sen, meidän on kysyttävä itseltämme, miksi teen tätä työtä, mikä siinä minua motivoi. Myös ulkoisten tekijöiden vaikutus on kuitenkin huomattava. Töissä motivaatio liittyy paljon tekemämme työn merkitykseen, joka on mielenkiintoinen sekoitus monia asioita. Esimerkiksi työyhteisö, palkka, johtaja, työolosuhteet ja työssä oppiminen vaikuttavat kukin viihtyvyyteen ja motivaatioon töissä. Työtehtävissämme tarvitsemme usein sopivia haasteita, tavoitteita sekä monipuolisia ja mielenkiintoisia tehtäviä, jotta jaksaisimme jatkaa saman työn parissa. Toisaalta joku saattaa viihtyä työssä, jossa tehdään samaa joka päivä, kunhan vain saa jutustella mukavien työtoverien seurassa, päättää itse työajoistaan tai kunnon työsuhde-edut.

Motivaation lähteet voivat olla hyvin yksilöllisiä, mutta kaikille meille yhteistä kenties lopulta on, että haluamme tuntea arvostusta, ystävyyttä ja kunnioitusta työpaikallamme. Nämä aspektit voivat tulla eri työpaikoissa esiin eri tavoin ja eri muodoissa, mutta lopulta haluamme kuitenkin tulla töihin paikkaan, jonka koemme olevan tärkeä osa elämäämme kaiken muun ohella. Jos tämä toteutuu työpaikallamme, voimme sanoa olevamme “hyvässä jamassa”. Jos ei, on muutoksen aika. Tämä ei ole vain itsemme etu, vaan koko työpaikan, sen tuloksellisuuden – ja kenties koko yhteiskunnan etu.

Kysyimme myös Jyväskylän kaupunkilaisilta, mikä heitä motivoi. Millaiset asiat motivoivat sinua arjessa?

 

Elina Salin, Unelma-tiimi

Ps. Tämä kirjoitus on syntynyt vahvan motivaation vaikutuksen alaisena.

Elina on Jyväskylän yliopiston musiikkitieteen opiskelija ja Humapin kanssa yhteistyötä tehneen Unelma-tiimin jäsen. Lue lisää Humapin ja Jyväskylän yliopiston Unelmien työpaikkojen anatomiaa etsimässä -projektista täältä.