Julkaisija: ← Blogi

Vapautta ja vastuullisuutta

“Mun unelmien työpaikassa ei olis kellokortteja tai työajanseurantaa.”
“On tärkeetä, että on rutiinia. Mutta että on kans sitä vaihtelua, että pysyy se kiinnostus.”
“Mulle unelmien työpaikka on joustava.”

Tällaisia lausahduksia kuulimme selvittäessämme millainen unelmien työpaikka on. Vaikutusmahdollisuudesta työtehtäviin, tapoihin, työaikaan ja -paikkaan puhutaan usein kun viitataan työn autonomiaan.

Autonomiasta tulee mieleen itsenäinen työ. Kuvittelen mielessäni yksinäisen tutkijan, joka määrää oman työtahtinsa, työaikansa ja toimenkuvansa. Toisessa ääripäässä on tehdastyöläinen, joka työskentelee liukuhihnan ääressä kahdeksan tuntia päivässä. Helposti kuitenkin unohtaa ajatella, että autonomiakin on yhdessä vaikuttamista. Haastatteluissamme tuli ilmi, että työntekijät haluavat vaikuttaa työhönsä sekä tehdä työtä, jolla on vaikutusta.

Unelmien työ on jotakin, jolla on vaikutusta yhteiskuntaan. On palkitsevaa nähdä, miten omalla panoksella voi tehdä jotain merkittävää, oli se sitten suurta tai pientä. Unelmien työssä voi toteuttaa itseään ja tehdä asioita, joilla on itselle merkitystä. Tätä työtä halutaan tehdä työpaikassa, jossa johto luottaa työntekijään. Vastuuta ja vapautta voisi verrata siimaan: Sitä annetaan kyllä, mutta liian pitkään siimaan voi sotkeutua. Siksi tarvitaan selkeät puitteet ja toimenkuva, jonka sisällä työntekijällä on vapaus valita ja toimia joustavasti omassa työtehtävässään.

Olen opiskeluaikanani ylistänyt ja kironnut yliopisto-opintojen joustavuutta. Yhteiskuntatieteiden opiskelu on hyvin itsenäistä, ja aikataulutus on pitkälti omalla vastuulla. Nautin niistä onnistumisen tunteista kun saan toteuttaa itseäni, mutta toisinaan sotkeudun liian pitkään siimaan. Opiskelussa paikan, ajan ja monesti työtehtävienkin vapaus johtavat siihen, että vapaa-ajan ja opiskelun raja on käytännössä olematon. Silti uskon, että autonomia on jotain joka liittyy oleellisesti minun unelmatyöhöni. Vaihtelu virkistää. Haastatteluissa sanottua siteeraten on välillä mukavaa tehdä rutiinihommia, tavallaan niin kuin välipalatöinä.

Rebecca Vainiomäki, Unelma-tiimi

Rebecca on Jyväskylän yliopiston sosiologian opiskelija ja Humapin kanssa yhteistyötä tehneen Unelma-tiimin jäsen. Lue lisää Humapin ja Jyväskylän yliopiston Unelmien työpaikkojen anatomiaa etsimässä -projektista täältä.