Julkaisija: ← Blogi

Positiivista häirintää

Muutama sana ensin itsestäni. Olen Irmeli Kuuskajaskari-Venuutti, kaikkien alojen asiantuntija ja luennoitsija. Luennoin siitä aiheesta, mihin kuulijoilla on tarve. Tai siitä, mistä haluan. Mielelläni luennoin erilaisista teorioista ja asenteista. Kuten esimerkiksi hanketeoriasta tai keräysteoriasta, miksen vaikkapa itsenäisyydestä, yhteisöllisyydestä tai ilosta asenteena.

Olen sitä mieltä, että elämän logiikka näyttäytyy mikro- ja makrokosmoksissa ja tulee sanoiksi vertauksissa ja tarinoissa. Eli jokin, mikä näyttäyttyy jossain konteksissa, omaa samoja lainalaisuuksia toisessakin konteksissa. Havainnoin ja teen johtopäätöksiä arkisesta elämästä ja tutkin näiden paikkansapitävyyttä sitten jossain toisessa yhteydessä. Kerron esimerkin.

Tässä esimerkissä on tutkimuksen kohteena koiran maailma. Wanda on 13 vuotta. Sen elämä menee tiettyjä rutiineja noudattaen – vanhan koiran oletettua elämää mukaillen. Paljon nukkumista, säännöllinen ruoka, iltalääke ja pienet lenkit. Oletusarvo on, että näin mennään loppuun saakka, eikä mikään muutu.

Sitten Wandan elämään tulee häiriö. Koiranpentu. Edenin tulo on Wandan mielestä rasittavuuden huippu. Eden häiritsee totuttuja tapoja, eikä se ymmärrä, miten asioiden kuuluu mennä. Se ei tiedä, mitä saa tehdä ja mitä ei. Koirien kielellä Eden kysyy, ehdottaa, innostuu ja innostaa. Wanda yrittää vastustaa. Kunnes lakkaa vastustamasta, kiinnostuu ja lähtee mukaan. Niinpä muutaman kuukauden kuluttua Wanda nukkuu vähemmän, leikkii jälleen, käy mukana pitkillä metsälenkeillä, haluaa olla menossa mukana. Eden on Wandan elämän positiivinen häirikkö.

Me tarvitsemme positiivista häirintää. Muuten unohdumme kiertämään samoja polkuja. Ja onhan parempi tulla häiriköidyksi positiivisesti kuin epämukavasti. Epämukavasta toipuu hitaammin ja sen tuomaa oppia on haastavampi ymmärtää. Yksilöt tarvitsevat positiivista häirintää, yhteisöt tarvitsevat positiivista häirintää, organisaatiot tarvitsevat positiivista häirintää. Suosittelen siis häiriköintiä. Itsekukin meistä voi olla positiivinen harrastajahäirikkö. Taasen hyvä ammattihäirikkö on esimerkiksi konsultti, joka on utelias, ihmettelevä ja osaa tehdä hyviä kysymyksiä.

PS. Seuraavan luentoni aiheena on Positiivinen häiriköiminen asenteena.

Irmeli Kuuskajaskari-Venuutti on Humapin Arts-valmentajan Riitta Birckin koominen alter ego, joka tekee työyhteisöjen valmennuspäivään erilaisia heräte- tai hengenkohotusluentoja. Moni asia on niin totta, vaikka sen sanookin Irmeli.