Julkaisija: ← Blogi

Sienessä – odotuksista yllätyksiin

Lueskelin kollegoiden kesäloman jälkeisiä bloggauksia. Laskeskelin askelia, joita on lomanjälkeisillä poluilla kuljettu – missä ollaan nyt? Mutta koska kesä jatkuu, lähdin metsään. Otin korin ja suunnistin kohti vanhaa kantarelliapajaani. Kantarelli – tiedättehän sen kaikkien lemmikin sienten joukossa, kaunokaisen, jonka maku ei petä. Koivun kaveri, heinien joukostakin loistava.

Kuljin koreineni tuttuja polkuja – ei kantarellin kantarellia. Joku muukin oli tästä mennyt painelmista päätellen. Saaliskateus iski, pettymys puristi sydäntä. Luovutin, hengitin syvään ja annoin itselleni vain luvan nauttia aurinkoisesta metsästä, kesän viime lempeydestä syksyn porteilla. Muutin reittiäni, annoin metsän houkuttaa ja askelen viedä kohti sammalikkoa. Ja siinä se oli – ei kantarelli vaan vanha rakkauteni kehnäsieni! Eikä yksin, vaan kokonaisena porukkana. Sain sen, mistä luovuin – eikä siinä kaikki: kehnäsieni on huomattavasti luonteikkaampi ja voimakkaampi sieni maultaan kuin kantarelli. Luopumisen lisäksi altistin itseni yllätykselle.

Sienet kasvavat rihmastona ja työntävät itiöemiään esiin usein odotetuissa paikoissa, mutta vielä useammin uusissa ja yllätyksellisissä. Tästä saattaa sienitieteilijä olla toki eri mieltä, mutta silti pysyn kannassani oman kokemukseni pohjalta. Maanpinnan alla näkymättömissä on valtaisa potentiaali tuottaa herkullista ja monimuotoista satoa, jota kerätäkseen on herkistyttävä odottamattomalle.

Mikä onkaan odotusten ja suunnitelmien suhde pettymyksiin, mietin. En saanut, mitä suunnittelin saavani, mutta löysinkin parempaa. Luopuminen, uusien reittien kulkeminen, tässä olemiselle altistuminen – olisiko niillä suhde löytämiseen, riemastuttavaan yllättymiseen ja odottamattomien mahdollisuuksien aukeamiseen?

Sieniretkeni jälkeen istahdin katselemaan tv:stä koripalloa: Suomi-Venäjä. Huikean trillerin jälkeen kaivoin esiin Henrik Dettmanista kertovan jutun. Dettman sanoo: ”Peli ei ole minun, vaan pelaajien.” Valmentaja luopuu kontrollista ja antaa vallan tekijöille. Luottaminen ennalta määräämättömään tuo voiton kotiin!

Nyt kun kesä on mennyt ja syksy imaisee työn pyörteisiin ja tunnetuille poluille, voisimmekohan vaalia mielissämme metsän salaisuuksia ja kulkemattomia reittejä, jotka tarjoavat meille odottamattomia satoja? Tai uskaltaisimmekohan hellittää varmuutta tuovasta kontrollista löytääksemme vapaan tekemisen virran antaman voiman?

Ota yhteyttä