← Asiakastarinat

Rauman kaupungin strategiatyö pohjautuu yhteiseen tahtotilaan

Rauman kaupungin ja Humapin pitkäaikainen yhteistyö sai jatkoa, kun Raumalla lähdettiin rakentamaan uutta strategiaa. Vuonna 2013 tehdyn strategiatyön myötä Raumalla oli jo unohdettu perinteisen, seikkaperäisen, raporttimuotoisen strategian tekeminen ja lähdetty kuvaamaan yhteistä tahtotilaa ja tavoitteita uudella otteella ja energialla: isompi fontti, vähemmän tekstiä ja tuoreita tuulia.

 

Ensimmäisenä hylkäsimme sanan strategia. Halusimme tehdä jotain aivan uudella tavalla. Olimme jo pidemmän aikaa miettineet, että muutamme vanhoja käytäntöjä ja lähdemme rohkeasti kokeilemaan uutta, kuvailee Rauman konsernipalvelut-toimialan johtaja Sari Salo.

 

Uudella puhdilla tehty strategiatyö kesti Rauman kaupunkikehitysjohtaja Rikumatti Levomäen mukaan hyvin aikaa. Yhdessä tehdyt linjaukset ja esiin nostetut keskeisimmät elementit pitivät uuden strategiakauden alkumetreillä yhä hyvin paikkansa. Koska ”maailmaa ei oltu vielä saatu valmiiksi”, lähdettiin Raumalla rakentamaan vanhan hyvän strategian päälle uutta suunnitelmaa.

 

Halusimme rakentaa joustavan prosessin, johon saisimme mukaan laajan, useamman sadan ihmisen, kokoonpanon. Osallistimme kokonaisuuteen kaupunkilaisia ja kaupungin henkilökuntaa, johtoa, hallituksen, valtuuston sekä sidosryhmät. Sisällön rakentamisen näkökulmasta meille oli tärkeää, että tavoitteemme ja koko strategiamme oli julkisesti reposteltavana useiden ammattilaisten silmissä, Levomäki tiivistää.

 

Yksi aikaisemman strategiamme keskeisimmistä arvoista oli osallistavuus, josta halusimme pitää kiinni nytkin. Strategiaa ei rakenneta kaupungin norsunluutornissa, vaan siellä, missä sitä eletään todeksi arjessa.

 

Yhteistyön taustat helpottivat uutta strategiatyötä

Uuteen strategiatyöhön lähdettäessä Raumalla oli yhä mielessä vanha, hyvä kokemus Humapin tukemana rakennetusta prosessista, jossa päästiin Salon mukaan oppimaan valtavasti uusia asioita.

 

Työskentelystä jäi jo tuolloin pysyvä jälki toimintaamme. Meillä muodostui selkeästi uusi tatsi toimintaamme. Toisten kohtaaminen ja mukaan ottaminen on meille nyt arkipäivää. Oli hienoa nähdä, että strategian tekeminen voi olla hauskaa.

 

Levomäen mukaan strategian päivitysvaiheessa vanhan kumppanin kanssa oli helppo lähteä jatkamaan yhteistyötä.

 

Saimme yhteistyöstä ehdottomasti lisäarvoa. Tapahtumien fasilitointi ja kokonaisuuden kannattelu oli erinomaista. Meille ei tuotu valmiita, ulkoa-annettuja toimintatapoja, vaan pallottelimme aidosti yhdessä toteutustapoja, ryhmätehtäviä ja aikatauluja, Levomäki selvittää.

Joustava ja dynaaminen tekemisen tapa lähti liikkeelle heti tarjouksen saatuamme. Saimme Humapin Pekalta ja Vesalta uutta osaamista ja ymmärrystä kokonaisuudesta.