Pekka Pirhonen

Esittely

Johtaja, luo organisaatioosi olosuhteet hyvän tekemiselle. Mikä tekee hyvää asiakkaillesi, on parasta myös liiketoiminnallesi.

Organisaatiokulttuuri ei ole kohtalo, vaan strateginen valinta    

Organisaatiokulttuuri on osa liiketoimintastrategiaa, asia jonka voi valita. Elävä strategia ei ole pysähtynyt dokumentti, vaan itseään jatkuvasti uudistava prosessi. Strategia toteutuu arkisessa työssä, käytäntöön sovittamisen ja kokeilujen liikkeessä.

Vipuvarsitiimit laukaisevat uudistumisvyöryn 

Uudistumisen vyöry alkaa energiavirtojen risteyskohdista, vipuvarsitiimeistä. Hallitus ja johtoryhmät ovat ilmeisiä vipuvarsitiimejä, muitakin voi löytyä. Koko organisaatio tempautuu mukaan, kun nämä tiimit kuuntelevat ja viestivät uudella energiatasolla.

Itsen johtaminen on uuden ajan organisaation kansalaistaito 

Organisaatio kääntyy strategian suuntaan, kun jokainen yksilö löytää tapansa palvella strategiaa. Itsen johtaminen on oman strategian jalkauttamista ja uuden ajan tiimityötä, ammattilaisuuden peruskivi ja uudistuvan yhteistyökulttuurin mahdollistaja.

Pekka Pirhonen

Strategiakonsultti, Professional Certified Coach (PCC), FM +358 50 5587 808

Osaamisalueita ja vahvuuksia

Teen ihmislähtöistä strategiatyötä organisaatio-, tiimi- ja yksilötasolla. Erityisen kiinnostunut olen organisaation ja yksilön strategioiden synkronoitumisesta.

  1. Organisaatioiden strategia, arvot, kulttuuri; olen strategisen kehittämisen konsultti
  2. Hallitus- ja johtoryhmien aktivointi; olen strategisten tiimien coach
  3. Henkilökohtainen strategia; olen itsen johtamisen ammatticoach

Miksi teen tätä työtä: 

Perheeni on suurin opettajani, vaimo ja viisi lasta ikähaitarilla 15-29 vuotta. Näen nuorissa (kaikissa, ei vain omissani) mahtavaa potentiaalia, ja haluan rakentaa omalta osaltani mielekästä tulevaisuutta. Pidän tärkeänä yksilön vastuunottoa ja itsen johtamista mielen vapauteen, rohkeaa kytkeytymistä muihin ihmisiin ja uusiin ajattelutapoihin, uuden ajan organisaatioiden ja yhteisöjen luomista.

Taustaa:

ICT-alalla 27 vuotta, josta ensimmäiset 10 v. ohjelmistotuotannossa ja projektitoiminnassa, sitten 17 v. liikkeenjohdon konsulttina isoissa ICT-organisaatioissa mm. ICT-strategioiden, liiketoimintaprosessien kehittämisen, muutosjohtamisen ja johtajien foorumien parissa. Siirryin Humapiin v. 2009, jolloin organisaatiokulttuuri ja ihmiset tulivat työni keskiöön.

Coaching-tyylistä:

Kirjoja:

Onnivaattori – Itsen johtamisen keveys (Books-On-Demand 2015); tarina omakohtaisesta muutoksesta, kestävästä hyvinvoinnista, itsen ja muiden johtamisesta.

No Agenda Club – elä väljästi (Talentum 2009); tarina foorumeista, itseohjautuvista ryhmistä, avoimesta dialogista ja yhdessä oppimisesta.

Keskeiset blogit:

Strategian olemuksesta: ”Minne menet, strategia”

Omasta strategiasta:  ”Itsen johtaminen ei ole egotrippi”

Myymisen ja vaikuttamisen taidosta: ”Me ollaan myyjiä kaikki, kun oikein silmin katsotaan”

 

Asiakaskokemuksia:

”Pekka ei tarjonnut meille valmiita vastauksia, vaan haastoi hienolla tavalla tekemistämme ja piti prosessin kasassa. Kokonaisuus meni suorastaan erinomaisesti. Kaikki saivat paljon irti omaa toimintaansa ajatellen. Paras mittari tyytyväisyyteemme on varmasti se, että teimme jo uuden tilauksenkin. Yhteistyö jatkuu.” – Timo Honkanen, toimitusjohtaja, Turku Energia.

”Rauman kaupungin strategiaprosessi uudistettiin täysin Humapin ’kivojen poikien Pekan ja Vesan (Purokuru)’ sparraamana. Osallistavan ja vuorovaikutteisen prosessin tuloksena synnytettiin Rauman Tarina – kaupungin strategia. Strategiakonsulttien kanssa ideoitiin ja toteutettiin rennolla ja mukaansatempaavalla tyylillä uusia osallistamisen ja vuorovaikutuksen malleja – ja samalla opin itse paljon. Konsulttien vahva usko ihmisiin ja ihmisten vuorovaikutuksen kautta syntyvään lisäarvon tuottamiseen on asia, jonka merkitys avautui itselleni uudella tavalla. Tätä oppia toteutan nyt omassa työssäni päivittäin!” – Sari Salo, hallintojohtaja, Rauman kaupunki

”Pekka osaa aina yllättää positiivisesti. Tapa jolla hän näitä meidän toimeksiantoja on vuosien aikana hoitanut on ollut positiivisella tavalla erilainen kun vertaa vuosien varrella eteen tulleisiin konsultteihin ja asiantuntijoihin. Ja tulokset puhuvat puolestaan, monta jäätä ja epäluuloa on Lämpöyksikössä sulanut mistä osoituksena on mm. työtyytyväisyyden merkittävä paraneminen sekä poissaolojen väheneminen.” – Jari Kuivanen, Lämpö-yksikön johtaja, Turku Energia

”Johtoryhmämme coaching-palaverit ovat olleet lähde työelämän erämaassa.” – Ismo Matinlauri, VP Solution Sales&Marketing, Kalmar at Cargotec Corporation

”Onnivaattori-coachingin työtapa oli innostava: mahdollisuus syvälliseen ajatteluun kevyessä ja hauskassa kehikossa. Ryhmän muutoshakuisilta jäseniltä sai ideoita, ihmetyksen aiheita ja tunteen yhteisestä matkasta. Lopullisesti palaset loksahtivat kohdalleen kahdenkeskisissä mentoritapaamisissa Pekan kanssa. Otin uuden työtehtävän vastaan levollisin mielin – oli tunne, että minä hallitsen muutosta, ei muutos minua. Tiedän mitä haluan, ja miten saavutan haluamani.” – Aluejohtaja Hanna Lampi, Ulkoministeriö

”Meillä oli Pekan kanssa antoisa, 10 kuukauden mittainen matka keväästä myöhälle syksyyn. Osasit Pekka tuoda erinomaisella tavalla tilanteeseen erilaisia työkaluja ja tapoja ajatella. Herkkyys, jolla luet ihmistä ja tilassa vallitsevaa energiaa on kerrassaan vaikuttava. Saimme aikaan hyviä keskusteluja, jonka lopputuloksena syntyi haluttua toimintaa: rohkeita kokeiluja, erilaisia toimintatapoja ja kestäviä ratkaisuja. Jatka Pekka samaan tapaan. Olet ymmärtänyt jotain keskeistä ihmisenä olemisesta.” – Prisma-johtaja Tommi Viitanen, Osuuskauppa Keskimaa

”Mistä tuntee hyvän coachin? Tuloksista. Juuri tätä Pekka ei (muistaakseni) sanonut, mutta noin 42 muuta pientä arjen itsestäänselvyyttä viipalekuvasimme tapaamisissamme. Hosutko vai osutko? Oletko vai teetkö? Katsotko vai näetkö? Jin vai Jang? Maki vai Nigiri? Se säätää elämääni, vaikka luulin sitä kynnysmatoksi. Pekan avulla löydän kohteen ja suunnittelen reitin. Itse olen vessel(i). Elämä on matka. Pekka on Rokka.” – Professori Jukka Käyhkö, Turun Yliopisto